Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Koronavírus

Na Slovensku zachytili prvé tri prípady omicron variantu koronavírusu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Minister nešpecifikoval krajiny, z ktorých infikovaní pricestovali. Pohybovali sa podľa neho vo viacerých krajinách južnej Afriky.

Ivachnová 11. decembra (TASR) – Na Slovensku zachytili prvé tri prípady variantu omicron nového koronavírusu. Všetci traja infikovaní pricestovali z rizikových krajín, boli očkovaní a priebeh ochorenia majú ľahký. Informovali o tom v sobotu v Ivachnovej predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) a minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

„Dobrou správou je, že prišli individuálnou dopravou, čiže necestovali ani vlakom, ani autobusom. Rovnako dobrou správou je, že ide o plne zaočkovaných ľudí a majú ľahký priebeh ochorenia. Podľa doterajších informácií vidíme, že u zaočkovaných ľudí je aj pri variante omicron priebeh veľmi ľahký. Samozrejme, budeme sledovať, ako sa omicron správa pri nezaočkovaných, u ktorých vidíme vyššie riziko“ skonštatoval premiér.

Podľa šéfa zdravotníckeho rezortu sa Úradu verejného zdravotníctva SR prihlásilo asi 150 ľudí, ktorí boli v rizikových krajinách, u spomínaných troch z nich s pozitívnymi PCR testami sa potvrdila nová mutácia koronavírusu omicron.

„Všetci traja sú v izolácii, sledujeme ich kontakty. Robíme asi 1100 sekvenácií týždenne, sekvenované budú aj všetky kontakty infikovaných omicronom. Zatiaľ je situácia stabilizovaná, pod kontrolou,“ doplnil Lengvarský.

Minister nešpecifikoval krajiny, z ktorých infikovaní pricestovali. Pohybovali sa podľa neho vo viacerých krajinách južnej Afriky. „Zatiaľ nebudeme prehodnocovať aktuálne platné opatrenia, nie je na to dôvod. Ešte presne nevieme, čo ten omicron robí,“ uzavrel minister.