Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Na zvýšený počet chorých vo Svidníku sa pripravuje nemocnica i radnica

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Mesto Svidník pripraví ubytovňu, keby bolo potrebné umiestniť ľudí aj mimo nemocnice.

Svidník 15. marca (TASR) – V súvislosti s výskytom nového koronavírusu u mestského poslanca v Giraltovciach zasadal v nedeľu vo Svidníku okresný krízový štáb. Podľa jeho predsedu Jozefa Baslára na prípadný zvýšený počet chorých sa pripravuje nemocnica i radnica.

"Prvotný kontakt s chorým malo 58 ľudí. Všetci sú v karanténe. Zatvorený je aj Mestský úrad v Giraltovciach. Rovnako bude pre verejnosť zatvorený i Mestský úrad vo Svidníku. Máme ohlásené, že firma vo Vyšnom Orlíku začala šiť od soboty (14. 3.) rúška s dennou kapacitou 6000 kusov. Pomôže nám to aj v okrese, keďže budú prednostne dodávané nemocniciam, úradom, prevádzkam a, samozrejme, aj obyvateľom na predaj," uviedol pre TASR Baslár.

Mesto Svidník podľa jeho slov pripraví ubytovňu, keby bolo potrebné umiestniť ľudí aj mimo nemocnice. "Nemocnica má pripravených približne 60 lôžok okamžite a ďalších asi 140 po určitej príprave," povedal Baslár.

"Môžeme len apelovať na všetkých občanov, lebo 100-percentná ochrana neexistuje. Keď idú na nákupy, nech používajú rúška. Dôležitá je karanténa, zvýšenie hygieny a, samozrejme, ide o maximálnu zodpovednosť každého jedného občana. Je ťažké to skontrolovať, ale v prípade porušenia karantény budú sankcionovaní," zdôraznil Baslár.

Muž z Giraltoviec, u ktorého v sobotu (14. 3.) potvrdili nový koronavírus, je mestský poslanec. Po návrate zo zahraničia sa v pondelok (9. 3.) zúčastnil na rokovaní Mestského zastupiteľstva v Giraltovciach. Mestský úrad preto zatvorili, poslanci, ako aj zamestnanci mesta sú v povinnej karanténe a zároveň boli prijaté viaceré opatrenia.