Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Koronavírus

Nálada švajčiarskych spotrebiteľov klesla najprudšie od pandémie

Obchodovanie na burze, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zhoršila sa nálada aj čo sa týka hodnotenia finančnej situácie domácností v budúcich 12 mesiacoch.

Bern 2. augusta (TASR) - Nálada švajčiarskych spotrebiteľov v 3. kvartáli klesla, pričom tempo jej poklesu bolo najprudšie od nástupu pandémie nového koronavírusu. Spotrebitelia sú omnoho pesimistickejší, najmä čo sa týka budúcej ekonomickej situácie. Uviedol to v najnovšej správe švajčiarsky Štátny sekretariát pre hospodárske záležitosti (SECO). Informoval o tom server RTTNews.

Index spotrebiteľskej dôvery dosiahol podľa SECO v 3. štvrťroku -41,7 bodu, zatiaľ čo v predchádzajúcom kvartáli predstavoval -27,4 bodu. To znamená najvýraznejší pokles indexu od nástupu pandémie nového koronavírusu na jar 2020.

Ako ukázal prieskum SECO, domácnosti sú pesimistické najmä v súvislosti s očakávaným vývojom ekonomiky v nasledujúcich 12 mesiacoch. Príslušný čiastkový index sa prepadol na -53,5 bodu z -31,4 bodu v 2. kvartáli.

Zhoršila sa nálada aj čo sa týka hodnotenia finančnej situácie domácností v budúcich 12 mesiacoch. Príslušný čiastkový index dosiahol -34,8 bodu, zatiaľ čo v predchádzajúcom kvartáli predstavoval -24,9 bodu.