Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Napriek lockdownu zaznamenali v Sydney rekordný denný počet prípadov

Ľudia sedia v autách a čakajú na testovanie na ochorenie COVID-19 v testovacom centre pred nákupným strediskom v Sydney, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Austrália sa v súčasnosti snaží dostať pod kontrolu tretiu vlnu pandémie, ktorú spôsobilo šírenie koronavírusového variantu delta.

Sydney 25. augusta (TASR) - V austrálskej metropole Sydney zaznamenali v stredu rekordný denný počet nových prípadov nákazy koronavírusom, a to aj napriek lockdownu, ktorý tam pretrváva už dva mesiace. Informovala o tom agentúra Reuters.

Štát Nový Južný Wales, v ktorom sa Sydney nachádza, zaznamenal v stredu 919 nových prípadov, čo je najviac od začiatku pandémie. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa tam nachádza 113 ľudí, z ktorých 98 nie je zaočkovaných.

"Toto len podčiarkuje fakt, že vakcinácia je kľúčom (k zastaveniu pandémie). Potrebujeme zvýšiť mieru zaočkovanosti," uviedla popredná predstaviteľka miestneho úrady zdravotníctva Kerry Chantová.

V susednom štáte Viktória počet nových prípadov, naopak, už druhý deň klesá. V stredu tam zaznamenali 45 prípadov, čo je menej než v predchádzajúci deň, keď evidovali 50 nových prípadov.

Austrália sa v súčasnosti snaží dostať pod kontrolu tretiu vlnu pandémie, ktorú spôsobilo šírenie koronavírusového variantu delta. V lockdowne sa tam v súčasnosti nachádza viac ako polovica obyvateľov krajiny. Lockdown je pritom nariadený aj v najväčších austrálskych mestách – Sydney a Melbourne.

Zároveň sa v krajine snažia zrýchliť podávanie protikoronavírusových vakcín, kedže zo začiatku postupoval proces vakcinácie obyvateľstva v Austrálii veľmi pomaly.

V krajine je v súčasnosti plne plne zaočkovaných približne 31 percent ľudí starších než 16 rokov a približne 54 percent populácie zaočkovali aspoň prvou dávkou vakcíny.

Napriek poslednej vlne pandémie a šíriacemu sa variantu delta Austrália stále eviduje pomerne nízky počet prípadov a úmrtí. Od začiatku pandémie sa tam nakazilo niečo vyše 46.600 ľudí a zomrelo 986.