Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Koronavírus

NATO má aj napriek pandémii plány, ako pokračovať vo svojej činnosti

Na snímke generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pri tejto príležitosti privítal rýchlu reakciu spojencov na epidémiu a zdôraznil, že sily NATO sú aj naďalej pripravené udržiavať členské štáty v bezpečí.

Brusel 18. marca (TASR) - Veľvyslanci členských štátov Severoatlantickej aliancie sa v stredu v bruselskom sídle organizácie stretli na pravidelnom zasadnutí Severoatlantickej rady (NAC), aby zhodnotili vývoj situácie okolo pandémie COVID-19.

Veľvyslanci podľa správy, ktorú Aliancia poskytla médiám, sa zároveň zaoberali aj opatreniami, ktoré NATO a jeho členské krajiny prijímajú na obmedzenie šírenia koronavírusu.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pri tejto príležitosti privítal rýchlu reakciu spojencov na epidémiu a zdôraznil, že sily NATO sú aj naďalej pripravené udržiavať členské štáty v bezpečí. Poukázal tiež na to, že Aliancia má pripravené solídne plány a opatrenia na zabezpečenie pokračovania svojich hlavných činností.

Najvyšší veliteľ spojeneckých síl v Európe (SACEUR), americký letecký generál Tod Wolters, v rámci zasadnutia NAC zdôraznil, že Aliancia za pochodu prijíma potrebné zmierňujúce opatrenia a že tieto neovplyvnia schopnosť NATO vykonávať svoje misie, operácie a činnosti v zahraničí (Afganistan, Kosovo) vrátane námorného nasadenia, pôsobenia mnohonárodných bojových skupín na východnom krídle Aliancie (Poľsko a Pobaltie) a misií leteckej polície. Aliancia zabezpečuje ochranu vzdušného priestoru pre tie členské krajiny, ktoré nemajú kapacity v tejto oblasti: Albánsko, Estónsko, Island, Litva, Lotyšsko, Luxembursko a Slovinsko.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)