Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Koronavírus

Seniori stále tvoria najväčšiu skupinu ľudí, ktorí sú hospitalizovaní

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pre TASR to uviedla hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Alžbeta Sivá.

Bratislava 18. marca (TASR) - Najviac pozitívnych výsledkov PCR testov (2008) na ochorenie COVID-19 bolo vo štvrtok (17. 3.) vo vekovej skupine od 35 do 44 rokov. Najviac hospitalizovaných pacientov je v Košickom kraji. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Alžbeta Sivá.

"Ide o dlhodobý trend, keď môžeme konštatovať, že táto veková skupina má už niekoľko mesiacov po sebe najvyšší podiel pozitivity po testovaní PCR testami," skonštatovala Sivá. Vo vekovej skupine 65 a viac rokov bolo za uplynulý deň hlásených 933 osôb s pozitívnym výsledkom PCR testu.

Na úrovni okresov eviduje NCZI najviac osôb s pozitívnym PCR testom v Bratislave (1308), Nitre (610) a Košiciach (461). "Košický kraj zaznamenáva najvyšší počet hospitalizovaných pacientov s COVID-19, kde za včerajší deň na nemocničných lôžkach ošetrili 453 pacientov, z toho 67 percent pacientov je nezaočkovaných," spresnila hovorkyňa.

Seniori stále tvoria najväčšiu skupinu ľudí, ktorí sú hospitalizovaní a nezaočkovaní. Vo vekovej kategórii 65 a viac rokov ich je podľa NCZI 1607, z toho 43 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Najvyšší záujem o novú vakcínu od spoločnosti Novavax, ktorou sa očkuje od minulého týždňa, je hlásený z Košického a Trenčianskeho kraja. Naopak, najnižší záujem má Nitriansky kraj. "Za posledné dni bolo aplikovaných 173 prvých dávok," doplnila Sivá.