Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Viac ako 1,7 milióna ľudí už má certifikát o druhej dávke vakcíny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako v stredu uviedol generálny riaditeľ NCZI Pavol Capek, v národnom centre riešia aj prirodzene sa vyskytujúce problémy.

Bratislava 14. júla (TASR) – Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) vydalo už viac ako dva milióny vakcinačných certifikátov po prvej dávke očkovania proti ochoreniu COVID-19 a viac ako 1,7 milióna po druhej dávke vakcíny. Ako v stredu uviedol generálny riaditeľ NCZI Pavol Capek, v národnom centre riešia aj prirodzene sa vyskytujúce problémy.

Vysvetlil, že v prvej fáze centrum proaktívne posielalo certifikáty ľuďom, ktorí mali dočasný certifikát. Aktuálne už transakčne posiela certifikáty podľa toho, ako sa realizujú vakcinácie a testovania. Šéf NCZI poukázal aj na to, že vydali aj ďalších 170.000 certifikátov občanom, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, a 30.000 certifikátov po PCR testovaní.

"Myslím si, že tento proces funguje dobre a normálne," zhodnotil s tým, že NCZI vyrobilo viac ako 60.000 antigénových certifikátov, pretože sa zmenila testovacia stratégia antigénovými mobilnými odberovými miestami.

Capek pripustil, že evidujú aj veľa zdrojov chýb. Jedným z nich je podľa jeho slov samotný občan, ktorý môže pri zadávaní údajov urobiť preklep. Chyby evidujú aj z vakcinačných centier. "Dáta dostávame zvonku, čiže ich len spracúvame. Robíme s dátami, ktoré dostaneme," poznamenal.

Občas sa vyskytne aj problém, že NCZI nedostane žiadne dáta. "Príde nám občan, ktorý má papierové potvrdenie o vakcinácii a vôbec nie je zaznamenaný, a už sú to mesiace, čo by mal mať záznamy. Takže robíme opravy rôznych typov. Tieto prípady nie sú úplne ojedinelé," dodal.