Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Koronavírus

Nedostatok materiálov v nemeckom priemysle sa v decembri zhoršil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nedostatky materiálov tiež spôsobujú nárast cien.

Mníchov 23. decembra (TASR) - Nedostatok materiálov v nemeckom priemysle sa v decembri zhoršil. Až 82 % firiem, medzi ktorými uskutočnil prieskum mníchovský inštitút Ifo, sa sťažovalo na nedostatky. V novembri to bolo 74 %. Obstarávanie produktov a surovín je podľa nich ťažšie než kedykoľvek predtým.

"Objednávkové knihy sú plné, ale nedostatok materiálov nedovoľuje firmám adekvátne zvýšiť produkciu," uviedol šéf oddelenia prieskumov inštitútu Ifo Klaus Wohlrabe.

Problémy s dodávkami najviac zasiahli výrobcov elektrických zariadení (94 %). Za nimi nasledoval automobilový priemysel (93 %) a strojníctvo (91 %). Situácia sa výrazne zhoršila v papierenskom priemysle, kde podiel zasiahnutých firiem stúpol zo 66 % na 89 %. Naopak, situácia sa mierne zlepšila v kožiarskom priemysle, kde len jedna z dvoch firiem stále zaznamenáva problémy s obstarávaním.

Nedostatky materiálov tiež spôsobujú nárast cien. "Prinajmenšom každá druhá firma plánuje v najbližších troch mesiacoch zvýšenie cien," uviedol Wohlrabe.