Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Koronavírus

Nemecká ekonomika sa nestabilizuje skôr ako v 3. kvartáli

Maklér sleduje monitory na burze vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Ministerstvo hospodárstva vo svojom vyhlásení uviedlo, že predpokladá nižší dopyt a spotrebu v dôsledku pandémie nového koronavírusu.

Berlín/Viedeň 16. marca (TASR) - Nemecké ministerstvo hospodárstva už neočakáva rast ekonomiky v 1. štvrťroku 2020 pre negatívny vplyv nového koronavírusu. Odhaduje tiež, že najväčšia európska ekonomika sa pravdepodobne nestabilizuje skôr ako v 3. štvrťroku.

Ministerstvo hospodárstva vo svojom vyhlásení uviedlo, že predpokladá nižší dopyt a spotrebu v dôsledku pandémie nového koronavírusu, pričom jeho vplyv bude jasne vidieť už v marcových údajoch, ak nie skôr. Stabilizácia by mohla nastať v 3. štvrťroku, ak by dovtedy došlo k obnoveniu fungovania dodávateľských reťazcov.

„Silu a trvanie vplyvu (nového koronavírusu) zatiaľ nemožno spoľahlivo predpovedať,“ uviedlo ministerstvo. "Vzhľadom na veľmi rýchle tempo vývoja však musíme očakávať významný účinok na ekonomiku."

Robert Holzmann, člen rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB), medzitým v pondelok vyhlásil, že ak ECB zaznamená potrebu ďalších stimulov v oblasti štátnych dlhopisov na pomoc krajinám pri riešení dôsledkov nového koronavírusu, je pripravená tak urobiť.

„Ak bude potrebné intervenovať v oblasti štátnych dlhopisov, podniknú sa kroky,“ povedal Holzmann, šéf rakúskej centrálnej banky.

ECB vo štvrtok (12. 3.) poskytla nové stimuly na podporu hospodárstva eurozóny, ktoré zasiahla pandémia. Prezidentka ECB Christine Lagardová však vystrašila trhy vyhlásením, že úlohou ECB nie je pomáhať krajinám, ktoré zápasia s obrovskými dlhmi, ako je napríklad Taliansko. V rámci Európy pritom vírus najtvrdšie zasiahol práve Taliansko.