Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Nemecká vláda varuje pred prehnanými nákupmi do rezervy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ministerka zdôraznila, že zásobovanie potravinami v Nemecku nebolo ohrozené v žiadnom okamihu koronakrízy.

Frankfurt nad Mohanom 18. októbra (TASR) - Nemecká ministerka poľnohospodárstva Julia Klöcknerová vyzvala spotrebiteľov, aby upustili od prehnaných nákupov. "Pre nákupy do rezervy neexistuje jediný dôvod," povedala pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Dodávateľské reťazce fungujú, to platí aj naďalej," cituje ju agentúra DPA.

Ministerka zdôraznila, že zásobovanie potravinami v Nemecku nebolo ohrozené v žiadnom okamihu koronakrízy. "Kto hromadí, koná nielen nelogicky, ale aj nesolidárne. A nakoniec mnohé i tak skončí v odpadkovom koši."

Dôvodom pre toto vyjadrenie sú správy od veľkých reťazcov, napríklad Aldi a Edeka, o rastúcom dopyte po určitých produktoch podobne, ako sa to udialo na jar. Na sociálnych sieťach sa naviac šíria fotografie poloprázdnych regálov s toaletným papierom. Šéf Úradu kancelára Helge Braun už v piatok (16.10.) uviedol, že spotrebitelia nemusia mať obavy zo zásobovania obchodov.

Klöcknerová dodala: "Z lockdownu na jar sme získali významné skúsenosti, ktoré nám pomôžu úspešne hospodáriť." Politika a ekonomika už vedia, akým spôsobom zodpovedne zorganizovať zásobovanie. "Dôležité je aj presvedčenie, že hranice už nemožno viac zatvoriť bez predchádzajúcej dohody, aby v časoch pandémie fungovala európska výmena tovarov," uviedla ministerka. Obavy z prípadného nedostatku sú nepodložené. "Ak každý bude nakupovať normálne, nebude jedného dňa stáť pred prázdnymi regálmi."