Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

Nemecké Sasko zaviedlo obmedzenia pre nezaočkovaných

Ochranné rúško je odhodené na zemi medzi opadanými listami v Drážďanoch v pondelok 1. novembra 2021. Foto: TASR/DPA

V Sasku za uplynulých sedem dní zaznamenali takmer 386 nových prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov, čo je aktuálne jedna z najvyšších incidencií spomedzi všetkých nemeckých spolkových krajín.

Drážďany 5. novembra (TASR) - Východonemecká spolková krajina Sasko zaviedla v piatok rozsiahle nové obmedzenia pre obyvateľov, ktorí sa nedali zaočkovať proti novému koronavírusu. Saská krajinská vláda chce týmto spôsobom obmedziť prírastky nakazených, ktoré aktuálne patria k najvyšším v rámci celého Nemecka, informovala agentúra AFP.

Od pondelka budú mať prístup do vnútorných priestorov reštaurácií a iných verejných interiérov prístup len osoby, ktoré sa preukážu potvrdením o úplnom zaočkovaní proti covidu alebo o jeho prekonaní.

Táto povinnosť sa nebude vzťahovať len na deti a osoby, ktorým nemôžu aplikovať vakcínu zo zdravotných dôvodov. Nové opatrenia, ktoré budú platiť na území celého Saska, sú podľa AFP vôbec najprísnejšími v rámci celého Nemecka.

"Nepodarilo sa nám v priebehu posledných týždňov a mesiacov vybudovať ochranný val zo zaočkovaných ľudí," komentovala zavedenie reštrikcií saská krajinská ministerka sociálnych vecí Petra Köppingová.

V Sasku za uplynulých sedem dní zaznamenali takmer 386 nových prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov, čo je aktuálne jedna z najvyšších incidencií spomedzi všetkých nemeckých spolkových krajín. Nemecko v piatok už druhý deň po sebe hlásilo rekordný prírastok počtu infikovaných (37.120).

Sasko, ktoré hraničí s Českom a Poľskom, má zároveň jednu z najnižších úrovní zaočkovanosti v rámci Nemecka. Proti covidu je zatiaľ plne zaočkovaných len 57 percent jeho obyvateľov, zatiaľ čo celonemecký priemer je 67 percent.

Trojica politických strán, ktoré v súčasnosti rokujú o zostavení novej spolkovej vlády, vylučuje možnosť, že by sa v Nemecku opäť zaviedol plošný lockdown alebo nariadilo povinné očkovanie proti covidu. Jednotlivé spolkové krajiny disponujú pomerne veľkými právomocami a môžu si zvoliť si svoj vlastný prístup v boji proti pandémii.

Úrady v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko v stredu oznámili, že nezaočkovaní obyvatelia budú na vstup do vnútorných reštaurácií potrebovať negatívny výsledok PCR testu, ktorý je výrazne drahší než bežný antigénový test.

Bavorsko od soboty zavedie v oblastiach s najhoršou epidemickou situáciou opatrenia, ktoré obmedzia prístup plne nezaočkovaných ľudí, ktorí ešte neprekonali covid, do niektorých zariadení a na určité podujatia. Podobné obmedzenia zvažuje aj hlavné mesto Berlín.