Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Koronavírus

Berlín postaví nemocnicu pre 1000 pacientov s COVID-19

Na snímke zdravotník v ochrannom odeve kráča vo výstavnom centre, ktoré je prerobené na dočasnú nemocnicu pre pacientov nakazených koronavírusom v čínskom meste Wu-chan 5. februára 2020. Foto: TASR/AP

V Nemecku bolo dosiaľ potvrdených viac ako 6000 prípadov nakazenia koronavírusom SARS-CoV-2. Celkove 13 ľudí v dôsledku nákazy zomrelo.

Berlín 17. marca (TASR) - Nemecká metropola Berlín plánuje postaviť novú nemocnicu, v ktorej bude možné ošetrovať až 1000 pacientov trpiacich ochorením COVID-19, spôsobovaným novým koronavírusom SARS-CoV-2. Tlačová agentúra DPA to uviedla s odvolaním sa na utorkové vyjadrenie miestnej samosprávy.

Dilek Kalayci, minister zdravotníctva vo vláde Berlína, ktorý má štatút samostatnej spolkovej krajiny, uviedol, že nová nemocnica má vzniknúť v priestoroch mestského výstaviska. Výstavba má podľa neho prebiehať v spolupráci s armádou.

V Nemecku bolo dosiaľ potvrdených viac ako 6000 prípadov nakazenia koronavírusom SARS-CoV-2. Celkove 13 ľudí v dôsledku nákazy zomrelo.

Nemecké orgány prijali prísne opatrenia s cieľom obmedziť pohyb obyvateľstva, pričom na väčšine územia krajiny prestali fungovať školy, na hraniciach boli zavedené kontroly a verejnosť je varovaná pred vzájomným stretávaním sa. Vláda tiež vydala celosvetovú cestovnú výstrahu.

Minister zahraničných vecí Heiko Maas ohlásil rozsiahlu leteckú operáciu s cieľom dostať naspäť do vlasti tisíce nemeckých turistov, ktorí uviazli v zahraničí. Celkové náklady na špeciálne lety podľa neho môžu dosiahnuť až 50 miliónov eur.

Krajinský premiér Severného Porýnia-Westfálska Armin Laschet v utorok v Düsseldorfe vyhlásil, že s cieľom spomaliť šírenie pandémie sa majú reštaurácie zatvoriť už o 15.00 h. Opäť apeloval na občanov tejto spolkovej krajiny, v ktorej je v Nemecku najviac infikovaných ľudí, aby nechodili von, ak to nie nevyhnutné, a zostali doma.

"Len spoločne dokážeme tento vírus poraziť, keď budeme teraz všetci spoločne konať a pomáhať zachraňovať životy ľudí. Ide o život a smrť. Také je to jednoduché, ale zároveň aj také zlé. Vidíme veľa ľudí, ktorí zostávajú doma. Videli sme to v predškolských zariadeniach i školách, ako reagovali zodpovední rodičia, ale vidíme tiež veľa takých, ktorí nepochopili posolstvo. Preto dnes ešte raz naliehavá výzva: zostaňte doma a pomôžte vírus zastaviť," vyhlásil.