Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Nemecká dolná komora schválila povinné očkovanie zdravotníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

Spolkový snem tak schválil prvý legislatívny zámer novej vlády pod vedením kancelára Olafa Scholza, ktorá nastúpila v stredu.

Berlín 10. decembra (TASR) - Dolná komora nemeckého parlamentu (Spolkový snem) v piatok schválila povinné očkovanie proti koronavírusu pre zdravotnícky personál. Za návrh novej vlády sociálnych demokratov (SPD), Zelených a slobodných demokratov (FDP) hlasovalo 571 poslancov Bundestagu, 80 bolo proti a 38 sa zdržalo. Informovala o tom agentúra DPA.

Zamestnanci nemocníc, ošetrovateľských domovov či iných medicínskych zariadení vrátane ambulancií lekárov tak budú musieť do 15. marca predložiť potvrdenie o vakcinácii proti covidu alebo o prekonaní tohto ochorenia. Výnimky budú platiť len pre tých, čo sa nemôžu dať zaočkovať zo zdravotných dôvodov.

Spolkový snem tak schválil prvý legislatívny zámer novej vlády pod vedením kancelára Olafa Scholza, ktorá nastúpila v stredu.

Popoludní má na mimoriadnom zasadnutí v tejto záležitosti urobiť konečné rozhodnutie horná komora parlamentu – Spolková rada.

Okrem lekárov budú môcť v budúcnosti v Nemecku očkovacie dávky proti koronavírusu podávať i zubári, veterinári a lekárnici – avšak iba na dočasné obdobie a s náležitým vyškolením. Ide o súčasť úsilia zaočkovať treťou dávkou vakcíny do Vianoc 30 miliónov ľudí v krajine.