Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Koronavírus

Nemecko kúpilo milión balení lieku proti covidu od Pfizeru

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa výrobcu sa liek užíva trikrát denne po dobu piatich dní.

Berlín 28. decembra (TASR) - Nemecko nakúpilo milión balení nového lieku proti covidu s názvom Paxlovid od americkej farmaceutickej spoločnosti Pfizer. Oznámil to v utorok minister zdravotníctva Karl Lauterbach.

Ako povedal agentúre DPA, prvá zásielka tohto antivirotika by mala prísť v januári. "Očakávam, že nám pomôže zabrániť mnohým ťažkým stavom, ktoré si vyžadujú liečbu na jednotkách intenzívnej starostlivosti," uviedol minister.

Americká Správa potravín a liečiv (FDA) schválila Paxlovid na núdzové používanie krátko pred Vianocami. Lauterbach oznámil, že liek dostane zelenú za podobných podmienok aj v Nemecku.

Obsahuje účinnú látku nirmatrelvir, ktorá bráni množeniu vírusu. DPA však pripomína, že Paxlovid je výrazne drahší než vakcíny. FDA taktiež vyhlásila, že Paxlovid nemá slúžiť ako náhrada očkovania obyvateľstva.

V Nemecku je zaočkovaných dvoma dávkami alebo jednodávkovou vakcínou Janssen 71 percent obyvateľstva. Takmer 37 percent ľudí má aj posilňujúcu dávku.

Spolkový kabinet a vlády viacerých spolkových krajín sa pred Vianocami dohodli za zavedení nových opatrení proti šíreniu koronavírusového variantu omikron. Opatrenia vstúpili do platnosti v utorok. Úrady nariadili ľudom obmedziť kontakty, v súkromí sa ich môže zísť na jednom mieste najviac desať (s výnimkou detí do 14 rokov), a to aj keď sú zaočkovaní. Ak sú prítomní aj nezaočkovaní, k ľuďom z jednej domácnosti sa môžu pridať najviac dvaja cudzí.