Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Lauterbach odporúča štvrtú dávku vakcíny aj ľuďom do 60 rokov

Na archívnej snímke zo 17. júna 2022 nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach sa prihovára počas tlačovej konferencie o ochorení koronavírusu v Berlíne. Foto: TASR/DPA

Ak si chceme užiť leto a nepodstúpiť žiadne riziko ochorenia, odporúčam vakcínu aj mladším – po konzultácii s ich všeobecným lekárom, uviedol nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach.

Berlín 15. júla (TASR) - Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach odporúča aj občanom do 60 rokov, aby sa po konzultácii so svojím všeobecným lekárom dali zaočkovať štvrtou dávkou vakcíny proti koronavírusu. TASR správu prevzala v piatok z agentúry DPA a týždenníka Der Spiegel.

"Ak si chceme užiť leto a nepodstúpiť žiadne riziko ochorenia, odporúčam vakcínu aj mladším – po konzultácii s ich všeobecným lekárom," povedal Lauterbach pre Der Spiegel. Ľudia majú podľa jeho slov s druhou doplňujúcou dávkou väčšiu istotu.

Riziko nákazy i riziko dlhého priebehu ochorenia sa podľa ministra výrazne zníži na obdobie niekoľkých mesiacov.

Európska agentúra pre lieky (EMA) a Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) v pondelok odporučili druhú posilňovaciu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 pre všetky osoby staršie ako 60 rokov. Dôvodom je stúpajúci počet nakazených v Európe.

Nemecká stála komisia pre očkovanie (STIKO) druhú posilňujúcu dávku odporúča zatiaľ len osobám nad 70 rokov a osobám s oslabenou imunitou, obyvateľom domovov sociálnych služieb a ďalším rizikovým jedincom. Mnohí nemeckí lekári sa riadia odporúčaniami STIKO, píše DPA.

Lautbacher povedal, že očkovanie je spoločné rozhodnutie konkrétnej osoby a jej všeobecného lekára. Súčasné vakcíny sú podľa neho účinné aj proti variantu omikron.