Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Koronavírus

Protesty v Nemecku priniesli potýčky s políciou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V saskom meste Bennewitz neďaleko Lipska utrpeli v nedeľu dopoludnia ľahké zranenia dvaja policajti a tiež dvaja protestujúci.

Berlín 12. decembra (TASR) - Vo viacerých mestách Nemecka sa cez víkend konali protesty proti opatreniam zameraným na boj s pandémiou COVID-19 s účasťou tisícok ľudí. V niektorých oblastiach v spolkových krajinách Sasko, Durínsko či Bádensko-Württembersko došlo i k výtržnostiam a potýčkam s políciou, informovali v nedeľu agentúra DPA a týždenník Der Spiegel.

V durínskom meste Greiz utrpeli zranenia počas sobotňajšej demonštrácie s účasťou okolo 1000 ľudí 14 policajti, keď sa protestujúci pokúsili preraziť policajnú reťaz. Policajti následne nasadili paprikový sprej. Demonštranti zapaľovali tiež pyrotechniku a na jedného z policajtov hodili fľašu. Polícia začala 44 trestných stíhaní a 47 konaní súvisiacich s prieskupkami.

V meste Reutlingen v Bádensku-Württembersku sa na sobotňajšej demonštrácii s heslom "Za slobodu, pravdu a sebaurčenie" zúčastnilo okolo 1500 ľudí. Ľudia výzvy na nasadenie si rúšok zväčša ignorovali; zhromaždenie bolo preto následne rozpustené. Jedna skupina demonštrantov však v proteste pokračovala, pričom zapaľovali petardy a fakle. Po tom, čo sa policajti pokúsili protest prerušiť, sa začali niektorí z protestujúcich správať násilne. Polícia zareagovala obuškami a paprikovým sprejov a následne spustila viacero trestných stíhaní za útok na jej príslušníkov, urážky a pokus o ublíženie na zdraví.

V saskom meste Bennewitz neďaleko Lipska utrpeli v nedeľu dopoludnia ľahké zranenia dvaja policajti a tiež dvaja protestujúci.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová apelovala na účastníkov demonštrácií proti pandemickým opatreniam vlády, aby sa dôraznejšie dištancovali od pravicových extrémistov a tzv. ríšskych občanov (Reichsbürger) odmietajúcich legitimitu modernej nemeckej republiky a jej demokratických štruktúr. "Občianski účastníci demonštrácií sa voči týmto ľuďom, žiaľ, vyhraňujú len veľmi málo," povedala Faeserová pre médiá skupiny Funke.

Dôležité je podľa jej slov značne posilniť úsilie čo sa týka súdržnosti spoločnosti, aby sa podarilo prekonať pokusy o jej rozdelenie zo strany antidemokratických síl. Varovala tiež pred ďalšou radikalizáciou tzv. hnutia Querdenker založeného v Stuttgarte, ktorého priaznivci organizujú protesty proti obmedzeniam súvisiacim s pandémiou COVID-19.

Polícia v sobotu zastavila protestný pochod zhruba 550 prívržencov iniciatívy Querdenker v meste Hamm v Severnom Porýní-Vestfálsku z dôvodu, že jeho účastníci porušili množstvo nariadení na ochranu pred nákazou covidom.

Ďalšie protesty, ktoré mali pokojný priebeh, sa konali cez víkend aj v Berlíne, Hamburgu, Triere či Schwerine.