Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Koronavírus

Nemecko plánuje zrušiť povinnú karanténu pre nakazených covidom

Na snímke ochranné rúško odhodené na zemi na historickom námestí Römerberg v nemeckom Frankfurte nad Mohanom 29. decembra 2021. Mesto kvôli pandémii nového koronavírusu zrušilo silvestrovský ohňostroj. Foto: TASR/AP

O predmetnom návrhu musia ešte rokovať predstavitelia 16 spolkových krajín Nemecka.

Berlin 31. marca (TASR) - Nemecko plánuje zrušiť povinnú karanténu pre väčšinu ľudí, ktorí sa nakazia koronavírusom. Zmenu navrhlo vo štvrtok ministerstvo zdravotníctva aj vzhľadom na to, že v povinnej izolácii sa v dôsledku infekcie covidom v súčasnosti nachádzajú až štyri milióny obyvateľov Nemecka, čo sa dotklo mnohých pracovísk vrátane nemocníc. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

Na základe aktuálne platných protipandemických opatrení nemeckej vlády musia ľudia po potvrdení nákazy covidom podstúpiť najmenej sedemdňovú karanténu. Šéf rezortu zdravotníctva Karl Lauterbach navrhuje namiesto toho dobrovoľnú päťdňovú karanténu s doporučením absolvovať následne test.

O predmetnom návrhu musia ešte rokovať predstavitelia 16 spolkových krajín Nemecka.

Vo štvrtok hlásil Inštitút Roberta Kocha (RKI) 274.901 novoinfikovaných covidom. Od začiatku pandémie tak ich počet dosiahol už vyše 21,1 milióna. Ochoreniu COVID-19 v Nemecku dosiaľ podľahlo takmer 130.000 ľudí.

Denník Bild medzičasom informoval, že vláda kancelára Olafa Scholza bola nútená vzdať sa plánov na zavedenie povinného očkovania proti covidu pre všetkých obyvateľov nad 18 rokov, pretože tento návrh nedosiahol dostatočnú podporu v parlamente. Bild uvádza, že namiesto toho teraz poslanci plánujú prijať zákon, podľa ktorého by sa povinná vakcinácia vzťahovala len na ľudí starších ako 50 rokov.

Scholz na tlačovej konferencii na otázku týkajúcu sa uvedených informácií bez bližších podrobností povedal, že jeho vláda sa nachádza v procese získavania väčšiny v parlamente s cieľom presadiť spomínaný návrh.