Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Koronavírus

Nemecko povoláva na boj s novým druhom koronavírusu záložníkov

Nemecká ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová, archívna foto. Foto: TASR/AP

Šéfka nemeckej obrany uviedla, že krajina má k dispozícii 75.000 záložníkov, ktorým armáda upravila ich kontrakty.

Berlín 19. marca (TASR) - Nemecko povoláva na boj s pandémiou nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2 desaťtisíce záložníkov. S odvolaním sa na vyhlásenie nemeckej ministerky obrany Annegret Krampovej-Karrenbauerovej o tom vo štvrtok informovala agentúra AFP.

Nemecká spolková armáda (Bundeswehr) začala podľa slov Krampovej-Karrenbauerovej prvé várky záložníkov mobilizovať už cez víkend, pričom ďalší by mali byť povolaní prostredníctvom "cielených povolávacích príkazov a generálneho povolávacieho príkazu".

Šéfka nemeckej obrany ďalej uviedla, že krajina má k dispozícii 75.000 záložníkov, ktorým armáda upravila ich kontrakty.

Na prvý povolávací príkaz reagovalo 2300 záložníkov, z ktorých 900 môže byť nasadených v zdravotníckych službách. Ministerka uviedla, že vojaci by mali byť nasadení v situáciách, keď budú vyčerpané civilné zdroje.

Nemecká vláda podľa AFP stupňuje svoje úsilie v boji proti novému typu koronavírusu, ktorým sa v tejto najväčšej európskej ekonomike dokázateľne nakazilo už viac než 10.000 ľudí.