Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Koronavírus

Nemecký prezident vyzval všetkých občanov, aby zostali doma

Frank-Walter Steinmeier, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Musíme konať spoločne, aby sme zaistili, že vírus sa bude šíriť čo najpomalšie, uviedol vo svojom vyhlásení.

Berlín 16. marca (TASR) - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier vyzval v pondelok všetkých občanov, aby sa "zdržiavali doma". Najväčšia ekonomika Európy zároveň oznámila nové celoštátne obmedzenia na spomalenie šírenia koronavírusu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Musíme konať spoločne, aby sme zaistili, že vírus sa bude šíriť čo najpomalšie," uviedol Steinmeier vo vyhlásení po tom, čo vláda oznámila, že zatvorí všetky obchody, ktoré nie sú nevyhnutné, a že zakáže aj náboženské zhromaždenia.

"Takže vždy, keď je to možné: zostaňte doma! Vyhýbajte sa blízkemu kontaktu... majte pochopenie pre všetky obmedzujúce opatrenia," dodal nemecký prezident.

Nemecko ide teda v šľapajach ďalších európskych krajín a okrem spomínaných obchodov zatvára aj bary, múzeá a mnoho ďalších zariadení.

Úrad nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v pondelok vydal sériu opatrení dohodnutých medzi spolkovou vládou a vládami jednotlivých spolkových krajín, ktoré sú zodpovedné za ich uvedenie do praxe.

Niektoré regióny už oznámili, že podnikajú niektoré alebo väčšinu týchto krokov. Okrem iných aktivít je teda zakázané zhromažďovanie v kostoloch, mešitách, synagógach a ďalších modlitebniach. Prenocovanie v hoteloch bude povolené len v "nutných situáciách a vyslovene nie pre turistov".

Nemecko zaznamenáva rýchly nárast v počte nakazených novým koronavírusom. V pondelok ráno malo vyše 4800 potvrdených prípadov infekcie, vrátane 12 úmrtí, dodala tlačová agentúra AP.