Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Nemecko skracuje dĺžku karantény, dôvodom je omikron

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Scholz sa s regionálnymi lídrami tiež dohodli na skrátení dvojtýždňovej karantény alebo domácej izolácie. K tomuto kroku pristúpili už aj mnohé iné krajiny.

Berlín 7. januára (TASR) - Nemeckí lídri sa v piatok dohodli na sprísnení požiadaviek na vstup do reštaurácií a barov a rozhodli sa skrátiť obdobie karantény. Dôvodom je rýchlo sa šíriaci variant omikron, informovala agentúra AP.

Nemecký kancelár Olaf Scholz s premiérmi 16 spolkových krajín vychádzali z reštrikcií zavedených tesne po Vianociach, ktoré obmedzili súkromné stretnutia na desať ľudí a zatvorili nočné kluby.

Od ľudí v Nemecku sa už nejaký čas vyžaduje, aby sa pri vstupe do reštaurácií a barov, ako aj do mnohých neesenciálnych obchodov, divadiel a kín preukázali potvrdením o očkovaní alebo prekonaní ochorenia COVID-19.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


V súlade s piatkovým rozhodnutím sa ľudia budú musieť okrem dôkazu, že boli očkovaní alebo prekonali covid, preukazovať aj potvrdením o zaočkovaní tromi dávkami alebo poskytnúť negatívny výsledok testu.

Scholz sa s regionálnymi lídrami tiež dohodli na skrátení dvojtýždňovej karantény alebo domácej izolácie. K tomuto kroku pristúpili už aj mnohé iné krajiny.

Scholz spresnil, že ľudia, ktorí dostali posilňovaciu dávku, už nebudú musieť po kontakte s osobami s koronavírusom ísť do karantény. Všetci ostatní môžu ukončiť karanténu alebo obdobie domácej izolácie po desiatich dňoch, ak nemajú – alebo ak už nemajú – príznaky; po siedmich dňoch pri negatívnom PCR teste.

V Nemecku momentálne dosahuje sedemdňová incidencia, teda počet prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov za týždeň, hodnotu 303,4. Za uplynulých 24 hodín tamojšie úrady zaznamenali 56.335 nových prípadov nákazy.

V krajine je úplne zaočkovaných 71,6 percenta obyvateľov a posilňujúcu dávku dostalo 41,6 percenta.