Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Koronavírus

V Nemecku zahájili vyšetrovanie úmrtí na koronavírus v domove seniorov

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Do stredajšieho večera zomrelo v zariadení starostlivosti o seniorov vo Wolfsburgu 22 ľudí infikovaných koronavírusom, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

Hannover 2. apríla (TASR) - Úmrtia obyvateľov, ktorí sa nakazili novým koronavírusom v opatrovateľskom domove pre seniorov v nemeckom meste Wolfsburg, si vynútili úradné vyšetrovanie pre podozrenie zo zabitia z nedbalosti. Vo štvrtok o tom informoval predstaviteľ justície, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra DPA.

Do stredajšieho večera zomrelo v zariadení starostlivosti o seniorov vo Wolfsburgu 22 ľudí infikovaných koronavírusom, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Môže vyústiť do zápalu pľúc a smrti.

Vyšetrovanie sa začalo po tom, čo bolo podané trestné oznámenie o údajnom zanedbaní starostlivosti v domove Hanns-Lilje, uviedol hovorca prokuratúry.

Vyšetrovanie sa nezameriava na prevádzkovateľa domova, dodal hovorca.

Prokuratúra chce vidieť záznamy pacientov v tomto opatrovateľskom domove, pričom vypočuje aj právnika, ktorý trestné oznámenie podal, aby sa zistila odôvodnenosť obvinení.

Podľa miestnych novín Wolfsburger Allgemeine Zeitung právnik uviedol v trestnom oznámení "katastrofálne hygienické podmienky" v domove a tiež obvinenie, že zákaz návštev tam bol zavedený príliš neskoro.

Prevádzkovateľ domova, Diakonie, obvinenia odmieta.