Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Koronavírus

Nemecký kancelár naznačil „prvý krok“ k uvoľneniu opatrení

Na archívnej snímke nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Scholz sa doteraz vyjadroval k uvoľneniu opatrení zdržanlivo a aj tentoraz zdôrazňoval opatrnosť.

Berlín 11. februára (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz sa budúci týždeň stretne s premiérmi spolkových krajín, aby prediskutovali prípadné uvoľnenie protipandemických opatrení. Oznámil to samotný Scholz v prejave pred Spolkovou radou, informuje TASR na základe piatkovej správy webovej stránky časopisu Der Spiegel.

Podľa kancelára sa Nemecko blíži k vrcholu vlny variantu omikron. To by mohlo viesť k "prvému kroku" pri otváraní krajiny. Scholz však k tomu neuviedol žiadne podrobnosti.

Ako pripomína nemecký spravodajský magazín, Scholz sa doteraz vyjadroval k uvoľneniu opatrení zdržanlivo a aj tentoraz zdôrazňoval opatrnosť. Prízvukoval, že odborníci radia neriskovať doterajšie úspechy Nemecka v potláčaní pandémie, pričom opatrenia počas vlny variantu omikron podľa neho fungujú a zdravotníctvo situáciu zvláda.

"Budeme ostražití a pripravení pre prípad, že by počet nakazených opäť prudko vzrástol," povedal Scholz.

Inštitút Roberta Kocha zároveň v piatok oznámil, že za uplynulý týždeň zaznamenali v krajine nový rekord sedemdňovej incidencie prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Tá stúpla z 1465,4 na 100.000 obyvateľov pred týždňom na terajších 1472,2, informovala agentúra DPA.

Za predchádzajúci deň zaznamenali 240.172 prípadov nákazy, takto pred týždňom ich však bolo viac – 248.838.

Počas uplynulých 24 hodín evidovali 226 úmrtí s covidom, pred siedmimi dňami hlásili 170 úmrtí.