Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Nemecký minister vyzval na nosenie respirátorov vo vnútri budov

Odhodený respirátor na zemi medzi listami v bavorskom Garmisch-Partenkirchene vo štvrtok 11. novembra 2021. Foto: TASR/DPA

Inštitút Roberta Kocha so sídlom v Berlíne informoval, že za sedem dní bolo 793,8 prípadov nákazy koronavírusom na 100.000 obyvateľov.

Berlín 13. októbra (TASR) - Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach vyzval vo štvrtok 16 spolkových krajín, aby znovu zaviedli povinné respirátory vo vnútorných priestoroch. Chce tak spomaliť najnovší nárast nákazy koronavírusom. TASR prevzala správu od tlačovej agentúry DPA.

Lauterbach v rozhovore pre verejnoprávnu televíziou ZDF odporučil vládam spolkových krajín, aby na znovuzavedenie prísnejších opatrení proti koronavírusu využili ustanovenia v zákone.

"Keby sa teraz spolkové krajiny zhodli, kedy je optimálny čas urobiť to, bolo by to vynikajúce, samozrejme," povedal Lauterbach, ktorý je sám lekár. "Vlna, ktorá teraz silnie, sa neskončí sama od seba. Treba reagovať," uviedol a dodal: "Nechceme vyvolávať paniku a nechceme ani spolkovým krajinám prikazovať."

Inštitút Roberta Kocha so sídlom v Berlíne vo štvrtok informoval, že za sedem dní bolo 793,8 prípadov nákazy koronavírusom na 100.000 obyvateľov. Údaj však zachytáva len oficiálne PCR test, ktoré si mnoho ľudí už nerobí.

Nemecká vláda spúšťa v piatok informačnú kampaň, aby sa ľudia chránili pred novšími variantmi koronavírusu novoschválenými vakcínami. Vlády niektorých spolkových krajín už začali konzultácie o prísnejších zdravotníckych opatreniach. Súčasné zákony im umožňujú znovu zaviesť postupy, známe zo skorších lockdownov: povinné respirátory v doprave, obchodoch a reštauráciách, ako aj pravidelné testovanie v školách.

V Nemecku sú stále povinné respirátory vo všetkých zdravotníckych zariadeniach, ako sú nemocnice a opatrovateľské domovy.