Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Lauterbach: Potrebná bude aj štvrtá dávka vakcíny proti covidu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Lauterbach podporil aj všeobecné povinné očkovanie. Povedal, že bez neho nebude možné dlhodobo zvládať nasledujúce vlny nákazy.

Berlín 22. decembra (TASR) - Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach v stredu oznámil, že v boji proti pandémii koronavírusu bude potrebná štvrtá dávka vakcíny a dôvodom je nákazlivejší variant omikron. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Minister dodal, že Nemecko si objednalo 80 miliónov dávok vakcíny vyrobenej spoločnosťou BioNTech, špeciálne cielenej na omikron, a doručené by mali byť v apríli alebo máji.

Nemecko si tiež objednalo štyri milióny dávok novoschválenej vakcíny od spoločnosti Novavax, ktorá je pokladaná za prijateľnejšiu pre ľudí nedôverujúcich vakcínam, a aj 11 miliónov dávok novej očkovacej látky od firmy Valneva, ktorá čaká na povolenie uvedenia na trh, oznámil ešte Lauterbach.
Na snímke nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Vakcína od Novavaxu príde do Nemecka v januári, doplnil Lauterbach na tlačovej konferencii.

"Ofenzívne očkovanie posilňujúcimi dávkami je naším najdôležitejším stavebným blokom v boji proti omikronu," uviedol minister zdravotníctva.

Lauterbach podporil aj všeobecné povinné očkovanie. Povedal, že bez neho nebude možné dlhodobo zvládať nasledujúce vlny nákazy.

Podľa šéfa nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI) pre nákazlivé choroby Lothara Wielera bude omikron do troch týždňov zodpovedný za väčšinu prípadov infekcie koronavírusom v Nemecku.

"Vianoce by sa nemali stať iskrou, ktorá zapáli požiar omikronu," povedal Wieler na tej istej tlačovej konferencii a dodal, že ľudia by mali obmedziť kontakty na úplné minimum.