Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Nemocnica v Birminghame zrušila operácie pre nárast pacientov na JIS

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Poradca britskej vlády, epidemiológ Chris Whitty upozorňuje, že množstvo hospitalizovaných pacientov môže v priebehu najbližších týždňov dosiahnuť "hrôzostrašnú úroveň".

Londýn 16. júla (TASR) - Nemocnica v anglickom meste Birmingham, ktorá je jednou z najväčších v Británii, zrušila v týchto dňoch všetky operácie, ktoré nie sú nevyhnutné. Dôvodom je výrazný nárast počtu hospitalizovaných pacientov s vážnym covidovým stavom.

Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica Sky News. Zvýšenie počtu covidových pacientov, hospitalizovaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) hlásia aj nemocnice z iných častí Spojeného kráľovstva.

Univerzitná Nemocnica kráľovnej Alžbety v Birminghame počas štvrtka a piatka pre nedostatok lôžok na JIS zrušila všetky výkony, ktoré si nevyžadovali okamžitý lekársky zákrok.

V pondelok bolo v birminghamskej nemocnici 110 pacientov s koronavírusom, z ktorých 19 bolo umiestnených na JIS. V piatok sa počet pacientov s covidom zvýšil na 166 a intenzívnu starostlivosť si vyžaduje 30 osôb.

Poradca britskej vlády, epidemiológ Chris Whitty upozorňuje, že množstvo hospitalizovaných pacientov môže v priebehu najbližších týždňov dosiahnuť "hrôzostrašnú úroveň".

Na archívnej snímke hlavný poradca britskej vlády pre zdravotníctvo profesor Chris Whitty.
Foto: TASR/AP


Spojené kráľovstvo vo štvrtok hlásilo 48.553 nových prípadov ochorenia COVID-19, čo je najvyšší počet od 15. januára. Nápor na nemocnice sa zvyšuje v súvislosti s nárastom počtu hospitalizovaných pacientov aj s domácou izoláciou zdravotníkov, ktorí prišli do kontaktu s nakazenými.

Väčšina opatrení a obmedzení zavedených pre pandémiu koronavírusu – vrátane povinného nosenia rúšok v niektorých uzavretých verejných priestoroch či otvorenia nočných barov – sa v Británii ruší v pondelok 19. júla.

Experti z oblasti zdravotníctva i predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) však v súvislosti s plánovaným uvoľnením opatrení vyjadrili znepokojenie.

Birmingham, druhé najväčšie mesto v Británii s približne 1,14 miliónmi obyvateľov, leží v grófstve West Midlands v strednej časti Anglicka - približne 180 kilometrov severozápadne od Londýna.