Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Koronavírus

Nemocnice na Spiši stále bojujú s výpadkom personálu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Štvrtá vlna pandémie sa stále prejavuje aj na štatistikách v nemocnici Krompachy. Minulý týždeň zaevidovali 4,8-percentný nárast pozitivity PCR testov oproti týždňu predtým.

Levoča/Kežmarok/Krompachy 16. februára (TASR) – Viaceré nemocnice na Spiši stále bojujú s výpadkom personálu v súvislosti so štvrtou vlnou pandémie nového koronavírusu. Klesá záujem o očkovanie, naopak pozitivita PCR testov je stále na úrovni 50 percent. Kežmarská nemocnica už pristúpila k personálnemu zlúčeniu oddelení.

„Aktuálne sa staráme o osem pozitívnych pacientov viac ako minulý týždeň. Zdravotnú starostlivosť na kyslíkových lôžkach tak poskytujeme celkom 17 pacientom. Podporu high-flow a umelú pľúcnu ventiláciu si vyžaduje starostlivosť o ďalších dvoch pacientov. Z radov našich kolegov je pozitívnych 24 a ďalší traja sú v domácej karanténe,“ priblížila námestníčka pre liečebno-preventívnu starostlivosť kežmarskej nemocnice Lýdia Wikarská.

V tamojšom vakcinačnom centre podali minulý týždeň 204 dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19. Pozitivita vykonaných testov dosiahla takmer 56 percent, čo je nárast o asi 13 percent oproti predošlému obdobiu.

„Za minulý týždeň sme mali na našom covidovom oddelení hospitalizovaných 24 pacientov, k dnešnému dňu je ich 13. Stále však bojujeme aj s výraznejším výpadkom zdravotníckeho personálu, 21 zamestnancov je pozitívnych na ochorenie COVID-19 a ďalších 42 je práceneschopných z iných zdravotných dôvodov,“ doplnila námestníčka pre liečebno-preventívnu starostlivosť nemocnice v Levoči Renáta Bičanovská. Pozitivita v rámci PCR testov dosiahla v minulom týždni takmer 50 percent. Klesá záujem o vakcináciu, minulý týždeň podali v Levoči 91 vakcín.

Štvrtá vlna pandémie sa stále prejavuje aj na štatistikách v nemocnici Krompachy. Minulý týždeň zaevidovali 4,8-percentný nárast pozitivity PCR testov oproti týždňu predtým. „K dnešnému dňu pociťujeme výpadok 18 pozitívnych kolegov a ďalší dvaja sú v karanténe. Na špeciálnom oddelení sa staráme o deviatich pozitívnych pacientov, z toho jeden potrebuje podporu umelej pľúcnej ventilácie,“ uviedol konateľ a námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť krompašskej nemocnice Miroslav Kraus. Pozitivita PCR testov v tamojšom mobilnom odberovom mieste aj tam presiahla 50 percent. V priebehu minulého týždňa v Krompachoch podali 60 dávok vakcín, z toho polovicu záujemcom o tretiu dávku.