Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Koronavírus

NHL: Liga odložila ďalšie tri zápasy, dočasne obnovila taxi tímy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V prebiehajúcej sezóne odložili v dôsledku pandémie už 67 zápasov a hráči z najlepšej ligy sveta sa nepredstavia ani na zimných olympijských hrách v Pekingu.

New York 27. decembra (TASR) - Vedenie zámorskej hokejovej NHL odložilo ďalšie tri zápasy pred reštartom po sviatočnej pauze a dočasne obnovilo používanie takzvaných "taxi tímov". V noci na pondelok sa na tom dohodli zástupcovia klubov a hráčskej asociácie NHLPA.

Obe organizácie sa po náraste pozitívnych prípadov na koronavírus a rýchlom šírení nového variantu omikron rozhodli posunúť začiatok vianočnej prestávky o dva dni skôr. Tá tak odštartovala už v stredu 22. decembra a ukončia ju v noci na stredu 28. decembra. V tento deň sa mali pôvodne odohrať štyri stretnutia, no liga medzičasom odložila súboj Chicaga s Columbusuom ako aj štvrtkové zápasy Ottawy s Bostonom a Toronta s Pittsburghom.

NHL zároveň obnovila používanie taxi tímov, aby klubom umožnila lepšie manévrovanie s kádrom v prípade viacerých pozitívnych prípadov. Kluby mohli od nedele tvoriť rezervné tímy so šiestimi hráčmi, ktorých môžu v prípade potreby narýchlo povolať. Hráči v taxi tímoch budú cestovať a trénovať s hlavným mužstvom, no do zápasu môžu naskočiť len v prípade, že ich klub zapíše na aktívnu súpisku. Tento systém zaviedla NHL už vlani. Tentokrát by mal platiť do Zápasu hviezd, ktorý je na programe 5. februára, pričom jeden hráč nemôže v taxi tíme stráviť viac ako 20 dní.

Liga a hráčska únia sa taktiež dohodli na tom, že kluby môžu núdzovo povolať hráčov z nižších súťaží v prípade, že pre absencie súvisiace s koronavírusom nebudú môcť nastúpiť s kompletnými kádrami.

"Liga a NHLPA budú aj v ďalších dňoch a týždňoch monitorovať výsledky testov a pripravenosť tímov hrať," uvádza sa v stanovisku oboch organizácií. Pri rozhodovaní o odložení zápasov budú brať do úvahy počet nakazených hráčov v tíme, risk ďalšieho šírenia a prístup klubu k hráčom z farmárskych tímov v nižších súťažiach. Najvyššou prioritou zostávajú aj naďalej zdravie a bezpečnosť hráčov a personálu klubov.

V prebiehajúcej sezóne odložili v dôsledku pandémie už 67 zápasov a hráči z najlepšej ligy sveta sa nepredstavia ani na zimných olympijských hrách v Pekingu. NHL mala mať pôvodne prestávku od 6. do 22. februára, tento čas však nakoniec využije na odohratie odložených duelov. Informovala oficiálna stránka ligy.