Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

Niektoré prevádzky v okrese Gelnica by mohol prísny lockdown položiť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od pondelka sú podľa nového COVID automatu v stupni ostražitosti okrem Košíc aj okresy Košice-okolie, Gelnica, Poprad, Spišská Nová Ves a Stará Ľubovňa.

Gelnica 18. augusta (TASR) – Viaceré zariadenia, ktoré v okrese Gelnica poskytujú ubytovacie a stravovacie služby, fungujú v režime OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní COVID-19). Medzi ne patrí aj penzión s reštauráciou Zlatý orol v Helcmanovciach či Pumpa Jaklovce. Ďalšie sprísnenie opatrení by ich prevádzky mohlo výrazne ovplyvniť.

Zlatý orol v súlade s opatreniami znížil kapacitu pre wellness. Ak by došlo k jeho zatvoreniu, podľa prevádzkovej manažérky Antónie Kozikowskej by prišli aj o ubytovaných, ktorí ich vyhľadávajú najmä pre túto službu. „Požadujeme potvrdenie o očkovaní alebo o prekonaní alebo negatívny test. Myslím, že každý to akceptuje. Zatiaľ sa nám nestalo, že by sa nejaký hosť rozčuľoval alebo podobne. Vopred sa pýtajú, čo je potrebné. Snažia sa urobiť si aspoň antigénový test,“ povedala pre TASR. Rušenie rezervácií v súvislosti s tým, že od pondelka (16. 8.) je okres Gelnica podľa COVID automatu v oranžovej fáze, nezaznamenali.

Naopak, v uplynulých mesiacoch postrehli miernu zmenu klientely. Začali ich navštevovať ľudia zo vzdialenejších miest Slovenska a na dlhšie obdobie. Predpokladá, že jedným z dôvodov je aj to, že niektorí počas pandémie uprednostňujú skôr odľahlejšie miesta s menšou koncentráciou ľudí, ako je napríklad penzión rodinného typu.

Režim OTP zvolila aj reštaurácia Pumpa Jaklovce, o čom hostí informuje prostredníctvom oznamu na vchode. Ako za ňu povedal Mojmír Lukáč, od pondelka zaznamenali približne 20-percentný pokles tržieb. Podľa neho je však predčasné pripisovať to tomu, že ide o dôsledok prechodu do oranžovej fázy. Zhodnotiť by sa to dalo možno neskôr, no ako dodal, jedným faktorom by mohlo byť aj ochladenie.

Ak by opäť došlo k prísnemu lockdownu, podľa Lukáča by s prevádzkou pravdepodobne skončili. „Poučili sme sa z predchádzajúceho obdobia. Štát nám nedal nič. Keď sa bude opakovať situácia, aká bola, zavrieme, ľudí prepustíme a uvidíme. Potom by sme možno cez leto otvorili. Na udržanie som dal všetky svoje peniaze, aj som si požičal,“ priblížil.

Od pondelka sú podľa nového COVID automatu v stupni ostražitosti okrem Košíc aj okresy Košice-okolie, Gelnica, Poprad, Spišská Nová Ves a Stará Ľubovňa. Ostatné sú zelené, teda v stupni monitoringu. V oranžových okresoch platia prísnejšie podmienky napríklad pre hromadné podujatia, reštaurácie, fitnescentrá či wellness, ale aj svadby a kary. Prevádzkovatelia a organizátori hromadných podujatí si po novom sami určia, ktorým osobám umožnia vstup. Počet ľudí sa odvíja od režimu, ktorý si vyberú. Na výber majú z troch režimov, a to plne zaočkovaní, OTP a tzv. základ, teda všetci zákazníci bez rozdielu.