Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Nemocnica v Nitre sa pripravuje na omikron, situácia je stabilná

Na archívnej snímke z 21. októbra 2020 mobilné odberné miesto pre testovanie ľudí s podozrením na ochorenie COVID-19 v areáli fakultnej nemocnic v Nitre. Foto: TASR - Henrich Mišovič

V nitrianskej nemocnici je aj naďalej podávaná liečba monoklonálnymi protilátkami, ktorá je určená pacientom s pozitívnym PCR testom na ochorenie COVID-19.

Nitra 21. decembra (TASR) - Fakultná nemocnica (FN) v Nitre dokáže počas vianočných sviatkov zabezpečiť zdravotnú starostlivosť na všetkých reprofilizovaných COVID oddeleniach vrátane COVID ambulancie. Po stretnutí predstaviteľov zdravotníkov a zdravotníckych zariadení z celého Nitrianskeho kraja to uviedla hovorkyňa nemocnie Tatiana Kubinec.

Podľa jej slov má FN v Nitre zabezpečený primeraný počet lekárov, sestier a ostatného zdravotníckeho personálu, vrátane príslušníkov Ozbrojených síl SR. "Vývoj pandémie hodnotíme nateraz ako stabilizovaný. Nie sú momentálne nutné prevozy pacientov z okolitých okresných nemocníc do nitrianskej nemocnice. Kooperácia jednotlivých pracovísk, COVID oddelení a ambulancií je intenzívna. Na dennej báze sa komunikuje aj s hlavným koordinátorom pre Nitriansky samosprávny kraj," skonštatovala Kubinec.

Ako doplnila, v nitrianskej nemocnici je aj naďalej podávaná liečba monoklonálnymi protilátkami, ktorá je určená pacientom s pozitívnym PCR testom na ochorenie COVID-19. "Doteraz sme túto liečbu podali v našom zdravotníckom zariadení už viac ako 400 pacientom," pripomenula.
Na archívnej snímke z 21. októbra 2020 vojaci stoja pred urgentným príjmom pacientov v areáli fakultnej nemocnice v Nitre.
Foto: TASR - Henrich Mišovič

Predstavitelia nemocníc z Nitry Topoľčian, Levíc, Zlatých Moraviec a zo Špecializovanej nemocnice Nitra-Zobor spolu s ďalšími odborníkmi rokovali o ďalšom postupe v prípade náporu pacientov prichádzajúcich počas sviatkov z krajín, kde dominuje variant omikron. "Sme pripravení zriadiť v areáli FN Nitra triážny stan pre COVID pozitívnych pacientov, ktorý zabezpečí plynulé triedenie jednotlivých pacientov s ohľadom na ich aktuálny zdravotný stav," uviedla Kubinec.

Zdravotníci považujú v súčasnej situácii za kľúčové, aby pacienti mali dostatok informácií o tom, ako majú postupovať v prípade pozitívneho PCR testu. "Je nutné zabezpečiť, aby pacienti nepodliehali panike. Takisto treba posilniť lekárske kapacity v ambulantnom sektore, minimálne na úroveň telemedicíny," skonštatovali odborníci.