Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Nové prístroje v nemocnici L. Pasteura majú zlepšiť diagnostiku covidu

Na snímke Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach 10. marca 2020. Foto: TASR – František Iván

Celkový objem finančných prostriedkov z IROP pre UNLP predstavuje 2,7 milióna eur.

Košice 20. augusta (TASR) - V Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach začínajú využívať prvé prístroje, ktoré majú zlepšiť diagnostiku ochorenia COVID-19. Nemocnica na ne získala financie v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Ide o prístroje a techniku pre nemocničnú Združenú tkanivovú banku (ZTB) a ich hodnota predstavuje viac ako 102.000 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

"Vďaka moderným technológiám sa zrýchli a skvalitní diagnostika ochorenia COVID-19 u našich pacientov, ale aj u zamestnancov UNLP či zdravotníkov okolitých zdravotníckych zariadení, pracovníkov a klientov domovov sociálnych služieb (DSS) Košického samosprávneho kraja, športových klubov a ďalších subjektov, ktorým poskytujeme testovanie vzoriek na prítomnosť vírusu SARS-CoV-2," uviedol riaditeľ UNLP Košice Ľuboslav Beňa.

V najnáročnejších časoch pandémie ochorenia COVID-19 v nemocnici testovali podľa vedúcej Laboratória pre diagnostiku porúch plodnosti a banky spermií ZTB Zuzany Váczy viac ako 400 vzoriek denne s technickým vybavením, ktorého kapacitu zvyšovali počtom odpracovaných hodín. "Nové prístroje nám umožnia vyšetriť väčší počet rôznorodých vzoriek za kratšiu časovú jednotku," povedala Váczy.

V ZTB boli RT PCR testy zavedené pred siedmimi rokmi na diagnostiku sexuálne prenosných patogénov v rôznych typoch vzoriek. "Vďaka nadobudnutým zručnostiam a vedomostiam sme mohli začať s testovaním SARS-CoV-2, mutácií SARS-CoV-2 a rôznych respiračných patogénov bezprostredne s nástupom pandémie, teda pred viac ako dvoma rokmi," vysvetlila Váczy.

Spomenuté prístroje sa podľa Váczy nemusia používať len na diagnostiku vírusu SARS-CoV-2. "Začíname s RT PCR diagnostikou širokej škály patogénov, ktoré môžu byť príčinou meningitídy. V blízkej budúcnosti vďaka modernej technike, ktorú sme dostali, plánujeme rozšíriť diagnostiku sexuálne prenosných patogénov. Taktiež by sme radi zaviedli diagnostiku pôvodcov tropickej horúčky," priblížila Váczy.

Celkový objem finančných prostriedkov z IROP pre UNLP predstavuje 2,7 milióna eur. Viac než 90 percent zo sumy pôjde na nové vybavenie, ktoré pomáha v prevencii, diagnostike, testovaní a liečbe pacientov s diagnózou COVID-19.

"V priebehu niekoľkých mesiacov zaobstaráme našim zdravotníkom desať kusov nových röntgenov, 11 ultrazvukových prístrojov a moderný operačný mobilný mikroskop pre oftalmológiu. Tiež pribudne 259 nových germicídnych žiaričov," dodal Beňa.