Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Koronavírus

Nový Južný Wales eviduje po prvý raz vyše 1000 nakazených covidom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Napriek stúpajúcim číslam a narastajúcemu tlaku na nemocnice premiérka Nového Južného Walesu Gladys Berejiklianová ohlásila mierne uvoľnenie obmedzení od polovice septembra pre zaočkované osoby.

Sydney 26. augusta (TASR) - Austrálsky štát Nový Južný Wales oznámil vo štvrtok prírastok viac ako 1000 nových lokálnych prípadov koronavírusu, čo je najviac od začiatku pandémie. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

V Novom Južnom Walese, kam patrí i najľudnatejšie mesto Sydney, pribudlo za 24 hodín rekordných 1029 infikovaných covidom.

Viac ako polovica z 25 miliónov obyvateľov Austrálie žije v prísnom lockdowne už niekoľko týždňov. Výnimkou nie je ani Sydney, kde už dva mesiace platia reštrikcie týkajúce sa vychádzania von. Obyvatelia môžu opustiť svoje domovy len za určitých podmienok a v platnosti sú aj obmedzenia nočného vychádzania.

Napriek stúpajúcim číslam a narastajúcemu tlaku na nemocnice premiérka Nového Južného Walesu Gladys Berejiklianová ohlásila mierne uvoľnenie obmedzení od polovice septembra pre zaočkované osoby. Od 13. septembra sa budú napríklad vonku smieť stretnúť najviac piati kompletne zaočkovaní, avšak len v okruhu piatich kilometrov od bydliska. Platiť to bude pre oblasti mimo hotspotov nákazy v Sydney. V rámci nich sa budú môcť zaočkovaní dospelí vonku stretnúť za účelom rekreácie, budú však musieť dodržať hodinový limit.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


K zmene dôjde aj vďaka tomu, že tomuto štátu so zhruba ôsmimi miliónmi obyvateľov sa podarilo splniť očkovací cieľ šesť miliónov podaných dávok vakcín. Berejiklianová oznámila, že keď zaočkovanosť dosiahne 70 percent z populácie, príde ďalšie zmiernenie pravidiel.

Štát Viktória, ktorý zápasí s menším ohniskom nákazy šíriacim s z Melbourne nahlásil vo štvrtok 80 nových prípadov nákazy.

Od začiatku pandémie zaznamenali v Austrálii takmer 48.000 prípadov nákazy; v spojitosti s ochorením COVID-19 tam zomrelo takmer 1000 ľudí. Proti covidu je v Austrálii zaočkovaná takmer tretina dospelých ľudí.

Agentúra AP píše, že najvyšší denný počet nakazených od apríla 2020 vo štvrtok hlásil Nový Zéland. Ich počet stúpol o 68 na celkových 277. Vláda v tejto situácii minulý týždeň zaviedla prísny lockdown - premiérka Jacinda Ardernová vo štvrtok zdôraznila, že si je istá tým, že lockdown zaberá a počty infikovaných začnú čoskoro klesať.