Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Koronavírus

Nový Zéland nebude vyžadovať od cestujúcich z Číny test na covid

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Medzi štátmi, ktoré začali nedávno vyžadovať negatívny výsledok testu na koronavírus, sú aj Austrália, Británia, Spojené štáty, Kanada, Francúzsko, Španielsko či Japonsko.

Wellington 4. januára (TASR) — Novozélandská vláda v stredu oznámila, že od cestujúcich z Číny nebude po príchode do krajiny vyžadovať predloženie negatívneho výsledku testu na ochorenie COVID-19. Nový Zéland sa tak nepridá k niektorým krajinám, ktoré k tomuto kroku pristúpili po tom, ako v Číne v uplynulých týždňoch prudko vzrástol počet prípadov covidu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Ministerka pre záležitosti súvisiace s ochorením COVID-19 Ayesha Verrallová vo vyhlásení uviedla, že ľudia prichádzajúci z Číny výrazne neovplyvnia počet prípadov nákazy covidom na Novom Zélande.

Medzi štátmi, ktoré začali nedávno vyžadovať negatívny výsledok testu na koronavírus, sú aj Austrália, Británia, Spojené štáty, Kanada, Francúzsko, Španielsko či Japonsko.

Čína v utorok takéto nariadenia odsúdila a pohrozila recipročnými opatreniami. "Niektoré krajiny prijali opatrenia, ktoré sú zamerané výlučne na cestujúcich z Číny," uviedlo v utorok čínske ministerstvo zahraničných vecí. Dodalo, že zavedenie takýchto nariadení nie je nijako vedecky podložené a takéto praktiky považuje za "neakceptovateľné".

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tvrdí, že štáty pristupujú k povinnému testovaniu cestujúcich z Číny preto, lebo Peking neposkytuje dostatok informácií o aktuálnej pandemickej situácii v krajine.

Nový Zéland v súčasnosti vyžaduje od ľudí prichádzajúcich zo zahraničia test na koronavírus iba v prípade, ak pociťujú príznaky ochorenia COVID-19. Testy sú k dispozícii bezplatne na tamojších letiskách, píše Reuters.

Podľa Verrallovej môžu novozélandské úrady v reakcii na zhoršujúcu sa pandemickú situáciu v Číne od cestujúcich z tejto krajiny požiadať o dobrovoľné podstúpenie testu na covid. Nový Zéland plánuje tiež vyskúšať analýzu vzoriek odpadovej vody z lietadiel, aby zistil, či môže nahradiť cielené a dobrovoľné testovanie jednotlivcov.