Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Koronavírus

Nový Zéland predĺži celoštátny lockdown o štyri dni

Na snímke novozélandská premiérka Jacinda Ardernová počas tlačovej konferencie vo Wellingtone 19. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Nepoznáme úplný rozsah tohto ohniska. To nám hovorí, že musíme byť aj naďalej opatrní, uviedla novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

Wellington 20. augusta (TASR) - Nový Zéland o štyri dni predĺži celoštátny lockdown, ktorý bol zavedený v utorok na tri dni po tom, ako sa tam vyskytol prvý prípad komunitného prenosu koronavírusu SARS CoV-2 za posledný polrok. Podľa agentúry AFP o tom v piatok informovala novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

Prvý prípad komunitného prenosu koronavírusu na Novom Zélande, za ktorý je zodpovedný variant delta, sa zistil u muža v meste Auckland. Vírus sa však z Aucklandu rozšíril aj do hlavného mesta Wellington.

Ako uvádza agentúra Reuters, úrady v piatok informovali o 11 nových prípadoch nákazy, z ktorých tri evidujú vo Wellingtone.

Podľa Ardernovej sa novozélandské úrady stále pokúšajú vyhodnotiť rozsah ohniska nákazy v Aucklande. "Nepoznáme úplný rozsah tohto ohniska. To nám hovorí, že musíme byť aj naďalej opatrní," uviedla. Dodala, že všetky prípady, vrátane tých vo Wellingtone, spolu súvisia. To je dôležité z toho hľadiska, že úradom sa darí vypátrať kontakty infikovaných a sledovať, ako sa nákaza ďalej šíri. "V tejto fáze tak nemáme prípady nezisteného pôvodu," povedala Ardernová.

Zákazníci čakajú v rade do supermarketu 17. augusta 2021 v Aucklande.
Foto: TASR/AP


Vo štvrtok Ardernová oznámila, že na Novom Zélande sa podarilo vypátrať osobu, ktorá zavliekla na jeho územie koronavírusový variant delta. Úrady sa pokúšali zistiť, ako a kde sa muž z novozélandského mesta Auckland tento týždeň koronavírusom nakazil, hoci podľa predbežných informácií zverejnených v utorok nemal cestovateľskú anamnézu a nebol ani v kontakte s osobou prichádzajúcou zo zahraničia. Osoba, ktorá ho infikovala, pricestovala z austrálskej metropoly Sydney 7. augusta. Tento prenášač podstúpil po pricestovaní z Austrálie karanténu a dva dni po príchode bol pozitívne testovaný na covid. Týždeň nato bol aj hospitalizovaný v nemocnici.

Naposledy bolo komunitné šírenie koronavírusu na Novom Zélande zaznamenané 28. februára. Odvtedy sa infikovaných podarilo vždy identifikovať vďaka prísnym hraničným kontrolám.

Nový Zéland s takmer piatimi miliónmi obyvateľov sa považuje za jednu z najúspešnejších krajín na svete v súvislosti so zvládnutím pandémie koronavírusu. Od začiatku pandémie tam zaznamenali len 26 úmrtí.