Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Koronavírus

Nový Zéland opäť otvára svetu svoje hranice

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

Znovu sa otvorí aj námorná hranica, čo umožní výletným lodiam navštíviť túto oceánsku krajinu.

Wellington 30. júla (TASR) - Nový Zéland v nedeľu opäť úplne otvorí svoje hranice svetu po tom, ako ich v marci 2020 dôsledkom covidovej pandémie uzavrel pre takmer všetkých cestujúcich. Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra DPA.

Začiatkom mája mohli zaočkovaní cestujúci z krajín bez vízovej povinnosti vrátane členských štátov Európskej únie, Spojených štátov a Británie opäť vstúpiť na Nový Zéland.

Podľa novozélandského ministra cestovného ruchu Stuarta Nasha sa v nedeľu večer začne posledná fáza opätovného otvorenia hraníc pre všetkých cestujúcich, ktorí potrebujú víza - vrátane zahraničných turistov, pracovníkov, rodín alebo študentov.

"Je to skvelá správa pre odvetvie cestovného ruchu a hospodárstva, keďže sa blíži (novozélandská) jar a leto, pričom ľudia zo severnej pologule si rezervujú dovolenky na zimu," uviedol vo vyhlásení novozélandský rezort cestovného ruchu.

Znovu sa otvorí aj námorná hranica, čo umožní výletným lodiam navštíviť túto oceánsku krajinu.

"Počuli sme optimistické správy od prevádzkovateľov cestovného ruchu, ktorí sú pripravení privítať späť zahraničných návštevníkov z celého sveta," povedal Nash.

Návštevníci Nového Zélandu sa budú musieť pri príchode a v piaty deň pobytu podrobiť samovyšetreniu na ochorenie COVID-19 a väčšina z nich sa bude musieť dať zaočkovať.

Novozélandský minister pre prisťahovalectvo Michael Wood uviedol, že zmeny v nastavení hraníc znamenajú obnovenie kľúčových kategórií víz vrátane tých pre študentov.

Pred pandémiou mal sektor medzinárodného vzdelávania pre krajinu hodnotu niekoľkých miliárd dolárov, povedal Wood. "Keďže srdečne vítame svet späť na našich brehoch, je to ideálny čas predstaviť Nový Zéland svetu," povedal.

Nový Zéland, krajina s približne piatimi miliónmi obyvateľov, zaznamenal od začiatku covidovej pandémie viac ako 1,6 milióna prípadov ochorenia a približne 1400 súvisiacich úmrtí.