Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Koronavírus

Nový Zéland sa chystá ukončiť lockdown

Na archívnej snímke novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Foto: TASR/AP

Sedemnásteho augusta v Aucklande zaznamenali prvý prípad komunitného prenosu vírusu od februára. Zodpovedný je zaň koronavírusový variant delta, ktorý bol zavlečený na Nový Zéland z Austrálie.

Wellington 6. septembra (TASR) – Nový Zéland pravdepodobne tento týždeň ukončí celoplošný lockdown, oznámila v pondelok novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Prísne opatrenia v oblasti vychádzania zostanú v platnosti len v meste Auckland, ktoré je epicentrom nákazy. Informovala o tom agentúra AFP.

Približne tri milióny obyvateľov krajiny nebudú musieť od utorkovej noci dodržiavať zákaz vychádzania, ktorý zaviedli v polovici augusta. Školy by sa podľa Ardernovej mali opätovne otvoriť vo štvrtok.

Ardernová upozornila na pokrok dosiahnutý pri znižovaní počtu prípadov nákazy. Opatrenia v Aucklande však nemôžu byť uvoľnené príliš skoro z dôvodu vysokonákazlivého delta variantu koronavírusu. V tomto meste preto ešte najmenej jeden týždeň zostane v platnosti najprísnejší štvrtý stupeň varovania.

V utorok 17. augusta v Aucklande zaznamenali prvý prípad komunitného prenosu vírusu od februára tohto roka. Zodpovedný je zaň koronavírusový variant delta, ktorý bol zavlečený na Nový Zéland z Austrálie. V dôsledku toho v krajine vyhlásili celoštátny lockdown, ktorý odvtedy viackrát predĺžili.