Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Koronavírus

Nový Zéland úplne otvoril svoje hranice pre zahraničných návštevníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Novozélandský minister pre prisťahovalectvo Michael Wood uviedol, že zmeny v nastavení hraníc znamenajú obnovenie hlavných kategórií víz – vrátane víz pre študentov.

Wellington 1. augusta (TASR) - Nový Zéland v pondelok úplne otvoril štátne hranice pre návštevníkov zo zahraničia. Očakáva však, že návrat zahraničných turistov a študentov sa po zrušení protipandemických opatrení začne len pozvoľna. Uviedol to šéf novozélandskej štátnej agentúry cestovného ruchu René de Monchy, píše agentúra AFP.

"Očakávame, že návrat zahraničných návštevníkov sa začne pomaly," uviedol de Monchy, pričom dodal, že jeho agentúra robí všetko preto, aby spustila obnovu turizmu a podporila tak novozélandskú ekonomiku.

Nový Zéland v noci na pondelok v rámci poslednej fázy znouotvárania hraníc otvoril svoje námorné hranice, čím umožnil výletným lodiam opäť navštíviť túto oceánsku krajinu. Prvá z nich by mala zakotviť v Aucklande v polovici augusta. Návštevníci zo zahraničia si taktiež môžu začať podávať žiadosti o víza.

Novozélandský minister pre prisťahovalectvo Michael Wood uviedol, že zmeny v nastavení hraníc znamenajú obnovenie hlavných kategórií víz – vrátane víz pre študentov. Pred pandémiou mal totiž sektor medzinárodného vzdelávania pre krajinu hodnotu niekoľkých miliárd dolárov.

Nový Zéland, krajina s približne piatimi miliónmi obyvateľov, zaznamenal od začiatku covidovej pandémie viac ako 1,6 milióna prípadov tohto ochorenia a približne 1400 súvisiacich úmrtí.