Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Koronavírus

V novozélandskom Aucklande o dva týždne predĺžili lockdown

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Úplne zaočkovaných je na Novom Zélande zhruba 21 percent z 5,1-miliónovej populácie.

Wellington 30. augusta (TASR) - Nový Zéland o dva týždne predĺžil lockdown v meste Auckland, ktoré sa nedávno stalo novým ohniskom nákazy koronavírusom SARS CoV-2. Novozélandskú premiérku Jacindu Ardernovú citovala v pondelok agentúra Reuters.

V Aucklande, meste so zhruba 1,7 miliónmi obyvateľov, bude počas ďalších dvoch týždňov platiť štvrtý, a zároveň najvyšší stupeň varovania pred šírením koronavírusu. Vo zvyšku krajiny sa zmierni na úroveň tri, píše Reuters.

V utorok 17. augusta v Aucklande zaznamenali prvý prípad komunitného prenosu vírusu od februára tohto roka. Zodpovedný je zaň koronavírusový variant delta, ktorý bol zavlečený na Nový Zéland z Austrálie. V dôsledku toho bol v krajine vyhlásený celoštátny lockdown, ktorý odvtedy viackrát predĺžili. Ukončený má byť v utorok 31. augusta. Vláda však v piatok avizovala, že pandemické obmedzenia budú v ohnisku nákazy, v meste Auckland, trvať dlhšie.

Naposledy bolo komunitné šírenie koronavírusu na Novom Zélande zaznamenané 28. februára. Odvtedy sa infikovaných podarilo vždy identifikovať vďaka prísnym hraničným kontrolám. Od začiatku pandémie tam podľa údajov z Univerzity Johnsa Hopkinsa zaznamenali len 26 úmrtí.

Nový Zéland zaznamenal v pondelok 53 nových prípadov zákazy koronavírusom SARS CoV-2, čo je najnižší denný prírastok za posledných päť dní. Počet osôb infikovaných po objavení nového ohniska tohto ochorenia v Aucklande sa tak zvýšil na 562.

Úplne zaočkovaných je na Novom Zélande zhruba 21 percent z 5,1-miliónovej populácie, čo je najpomalšie tempo vakcinácie spomedzi krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), pripomína Reuters.