Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

V Aucklande na Novom Zélande predĺžili lockdown do 21. septembra

Zákazníci čakajú v rade do supermarketu 17. augusta 2021 v Aucklande, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nový Zéland zaznamenal počas uplynulého víkendu 54 a v pondelok 33 nových prípadov zákazy koronavírusom SARS CoV-2, čo je v porovnaní s minulotýždňovým priemerom mierny nárast.

Wellington 13. septembra (TASR) - Nový Zéland o najmenej týždeň predĺžil lockdown v najväčšom meste krajiny Auckland, ktoré sa pred takmer mesiacom stalo novým ohniskom nákazy koronavírusom SARS CoV-2. Oznámila to v pondelok novozélandská premiérka Jacinda Ardernová, ktorú citoval denník The Guardian.

V Aucklande, meste so zhruba 1,7 miliónmi obyvateľov, bude podľa Ardernovej prinajmenšom do 21. septembra naďalej platiť štvrtý, a zároveň najvyšší stupeň varovania pred šírením koronavírusu. Vo zvyšku krajiny platí počas nasledujúceho týždňa druhý stupeň varovania, v rámci ktorého platia isté obmedzenia ohľadom počtu ľudí na zhromaždeniach či zakrývania horných dýchacích ciest, píše The Guardian.

V utorok 17. augusta v Aucklande zaznamenali prvý prípad komunitného prenosu vírusu od februára tohto roka. Zodpovedný je zaň vysokonákazlivý koronavírusový variant delta, ktorý bol zavlečený na Nový Zéland z Austrálie. V dôsledku toho bol v krajine vyhlásený celoštátny lockdown, ktorý odvtedy viackrát predĺžili.

Nový Zéland zaznamenal počas uplynulého víkendu 54 a v pondelok 33 nových prípadov zákazy koronavírusom SARS CoV-2, čo je v porovnaní s minulotýždňovým priemerom mierny nárast. Počet osôb infikovaných po objavení nového ohniska tohto ochorenia v Aucklande sa tak zvýšil na 955.

Ako uvádza The Guardian, hoci súčasná vlna šírenia infekcie na Novom Zélande dosiahla svoj vrchol a počet novonakazených naďalej klesá, úrady sa obávajú viacerých prípadov, ktorých pôvod sa im zatiaľ nepodarilo vystopovať. Podľa Ardernovej úrady evidujú 17 takýchto prípadov, ktoré sú aktívne, no obavy vzbudzujú najmä tri alebo štyri z nich. "Skutočnosť, že sa nám ich darí vypátrať prostredníctvom monitorovania a testovania, a nie pomocou dohľadávania kontaktov infikovaných, nás znepokojuje," dodala.

Ostrovný štát Nový Zéland sa považuje za jednu z najúspešnejších krajín na svete, čo sa týka zvládania koronavírusovej pandémie. Naposledy bolo komunitné šírenie koronavírusu na Novom Zélande zaznamenané 28. februára. Odvtedy sa infikovaných podarilo vždy identifikovať vďaka prísnym hraničným kontrolám. Od začiatku pandémie tam podľa údajov z Univerzity Johnsa Hopkinsa zaznamenali len 27 úmrtí.

Aspoň prvou dávkou vakcíny je na Novom Zélande zaočkovaných 66 percent ľudí starších ako 12 rokov. Úplne zaočkovaných je zhruba 34 percent, pripomína The Guardian.