Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Koronavírus

Nový Zéland začne od budúceho mesiaca používať covidové certifikáty

Zamestnankyňa supermarketu pomáha zákazníčke s nákupom 17. augusta 2021 v Aucklande, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Na Novom Zélande sú v súčasnosti plne zaočkované približne dva milióny obyvateľov, čo predstavuje asi 48 percent populácie.

Wellington 5. októbra (TASR) - Nový Zéland v utorok oznámil, že od budúceho mesiaca začne používať certifikáty o očkovaní proti COVID-19. Obyvatelia sa týmto certifikátom budú musieť preukázať pri vstupe na veľké hromadné podujatia a na iné miesta, na ktorých hrozí vysoké riziko nákazy, informovala agentúra Reuters.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová uviedla, že certifikáty pomôžu zabrániť tomu, aby sa hromadné podujatia ako hudobné festivaly stali ohniskami nákazy.

"(Certifikáty) použijeme ako nástroj na zníženie rizika na miestach, ktoré sú v súčasnosti považované za rizikové. Pôjde aj o veľké hromadné podujatia... Certifikáty sú v zámorí bežné a dávajú zmysel," uviedla Ardernová s tým, že je nepravdepodobné, aby sa certifikáty vyžadovali aj pri návšteve zdravotníckych zariadení alebo potravín.
Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová počas tlačovej konferencie vo Wellingtone v pondelok 4. októbra 2021.
Foto: TASR/AP

Nový Zéland bol jedným z mála štátov, ktorým sa vlani podarilo znížiť počet prípadov nákazy koronavírusom na nulu. Krajina bola niekoľko mesiacov bez jediného prípadu infekcie, pokým sa v polovici augusta v meste Auckland neobjavilo nové ohnisko koronavírusového variantu delta.

V pondelok však vláda oznámila, že sa rozhodla upustiť od stratégie na zvládnutie pandémie koronavírusu, v rámci ktorej sa snažili eliminovať počet prípadov nákazy na nulu. Namiesto toho sa Novozélanďania musia naučiť žiť s vírusom a kontrolovať jeho šírenie budú najmä pomocou vakcinácie a testovania.

Nové ohnisko nákazy koronavírusom v krajine zaevidovali 17. augusta, keď v Aucklande potvrdili prvý prípad komunitného prenosu vírusu od februára tohto roka. V krajine odvtedy zaznamenali 1381 prípadov nákazy, pričom v utorok tam pribudlo 24 nových prípadov.

Na Novom Zélande sú v súčasnosti plne zaočkované približne dva milióny obyvateľov, čo predstavuje asi 48 percent populácie.