Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

NÚDCH pripravil kampaň s informáciami o koronavíruse

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela vysvetlil, že terapeutická komunikácia, ktorú už rok praktizujú, prináša prvé úspechy.

Bratislava 13. marca (TASR) – Informačná kampaň zameraná na deti a rodičov im jednoduchou a zrozumiteľnou formou ozrejmuje tému nového koronavírusu. Pripravil ju tím odborníkov z Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH). Ide o tri videá, zverejnené na sociálnych sieťach. NÚDCH si materiál vyrobil svojpomocne, na kampaň teda nevynaložil žiadne finančné prostriedky. TASR o tom za ústav informovala Zuzana Čižmáriková.

Generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela vysvetlil, že terapeutická komunikácia, ktorú už rok praktizujú, prináša prvé úspechy. "Preto sme sa rozhodli pomerne rýchlo a rovnaký princíp zvolili aj v súčasnej situácii. Nechceme robiť paniku, chceme však ešte viac pomôcť najmä deťom, ktoré potrebujú určite iný prístup v komunikácii," uviedol.

V prvom videu neurochirurg učí dieťa, ako si správne umyť ruky. V druhom sa rozprávajú deti nielen o novom koronavíruse, ale aj základných opatreniach, ktoré treba dodržiavať. Tretie video je venované rodičom. V ňom prednostka najväčšej detskej kliniky na Slovensku Ľudmila Podracká vysvetľuje, ako treba s deťmi hovoriť o novom koronavíruse, ale aj o tom, prečo musia ostať doma a čo ich čaká.

"Správna komunikácia je absolútne nespochybniteľná cesta, ktorú sme povinní dodržiavať. Naša práca nie je len o medicínskych postupoch, rodičia nám veria a rovnako aj naši pacienti, preto vhodná forma informovania v konečnom dôsledku pomáha aj nám zdravotníkom," uviedla Podracká s dôvetkom, že správne edukovaná verejnosť je presne to, čo v tejto situácii pomôže, aby sa nešírila panika a aby sa nerobili zbytočné chyby v procese boja proti tomuto vírusu.

Rovnako NÚDCH pripravil aj jednoduchý komiks pre deti o novom koronavíruse, ako aj súbor základných najčastejších otázok, ktoré sa rodičia pýtajú.