Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Koronavírus

Očkovací personál v Poľsku by mohol mať štatút verejného činiteľa

Poľský premiér Mateusz Morawiecki, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Predseda poľskej vlády neskôr na tlačovej konferencii spresnil, že opatrenie má zvýšiť ochranu ľudí, ktorých úlohou je očkovanie obyvateľstva proti covidu.

Varšava 10. augusta (TASR) - Útok na personál očkovacích centier by mohol byť v Poľsku posudzovaný ako útok na verejného činiteľa. Informovala o tom v utorok agentúra PAP. Ide o reakciu tamojšej vlády na dva nedávne ataky na očkovacie centrá.

Poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski na sociálnej sieti Twitter napísal, že vláda prijala opatrenia, ktoré žiadal.

"Premiér Mateusz Morawiecki schválil ochranu členov očkovacích tímov, ktorí budú považovaní za verejných činiteľov".

Predseda poľskej vlády neskôr na tlačovej konferencii spresnil, že opatrenie má zvýšiť ochranu ľudí, ktorých úlohou je očkovanie obyvateľstva proti covidu.

"Na najbližšej schôdzi Sejmu (dolnej komory poľského parlamentu) predložíme návrh, aby bol zamestnancom očkovacích centier udelený štatút verejného činiteľa," povedal Morawiecki.

Rozhodnutie vlády je podľa PAP reakciou na dva nedávne incidenty, pri ktorých výtržníci ohrozovali zamestnancov očkovacích centier. V meste Zamość na juhovýchode Poľska sa odohral podpaľačský útok. V meste Grodzisk Mazowiecki sa odporcovia očkovania pokúsili násilím vstúpiť do budovy, kde sa očkovalo.

Morawiecki tieto incidenty označil za "banditizmus" a prisľúbil, že poľská vláda podnikne "veľmi tvrdé" kroky v snahe zabrániť podobným udalostiam.