Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

NEZABUDNITE: Od pondelka 10. januára sa ruší nočný zákaz vychádzania

Na snímke Bratislavčania počas prechádzky prázdnym bratislavským centrom Starého mesta, foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

V režime OP, ako doteraz, budú na základe aktuálne platných vyhlášok ÚVZ SR fungovať hotely, lyžiarske strediská či bohoslužby.

Bratislava 4. januára (TASR) - Od pondelka 10. januára už nebude platiť nočný zákaz vychádzania. V platnosti však ostávajú všetky doterajšie opatrenia, ktoré sa týkajú obchodov, prevádzok služieb, hotelových zariadení, lyžiarskych stredísk či cestovania v diaľkových linkách. Núdzový stav a zákaz zhromažďovania nad šesť osôb v platnosti zostávajú. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Vstup do obchodov, prevádzok služieb či reštaurácií sa bude naďalej riadiť vyhláškami Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. "Esenciálne obchody budú fungovať v režime základ. Neesenciálne obchody, služby a reštaurácie budú otvorené len pre osoby plne zaočkované, alebo ak za posledných šesť mesiacov prekonali ochorenie COVID-19," uviedla Eliášová. Ide o režim OP.

V režime OP, ako doteraz, budú na základe aktuálne platných vyhlášok ÚVZ SR fungovať hotely (vrátane povinnosti negatívneho testu), lyžiarske strediská či bohoslužby. Režim OTP bude stále platiť v rýchlikoch, IC vlakoch a na diaľkových autobusových linkách.
Na snímke hotel Gloria Palac v Košiciach, foto z archívu.
Foto: TASR - František Iván

Od pondelka sa tiež otvárajú základné a stredné školy, v ktorých však budú platiť prísne protiepidemické opatrenia. "Rúška budú povinné už od prvého ročníka základných škôl a rodičom sa dôrazne odporúča, aby svoje deti otestovali ešte pred nástupom do školy a tieto testy opakovali dvakrát týždenne," doplnila Eliášová. Režim na školách sa bude riadiť školským semaforom.

Aj po 9. januári ostáva v platnosti núdzový stav, ktorý na 90 dní vyhlásila vláda SR. Neruší sa ani zákaz zhromažďovania nad šesť osôb, okrem členov spoločnej domácnosti.