Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Koronavírus

Odporcovia opatrení plánujú v Berlíne ďalšie demonštrácie

Demonštranti počas protestu proti obmedzeniam zavedeným v súvislosti s koronavírusovou pandémiou v Berlíne v sobotu 29. augusta 2020. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Iniciátori protestných zhromaždení prostredníctvom sociálnych sietí už dlhší čas vyzývajú na účasť na demonštráciách.

Berlín 25. augusta (TASR) - Odporcovia nariadení súvisiacich s koronavírusom chcú počas víkendu opäť demonštrovať v nemeckej metropole Berlín. V centre hlavného mesta je na sobotu a nedeľu naplánovaných množstvo akcií, informovala v stredu agentúra DPA.

Podobne ako posledná veľká demonštrácia z 1. augusta, aj tieto protesty boli už dlhšie obdobie vopred nahlásené. Polícia zvažuje, či bude možné protestné zhromaždenia kvôli očakávaným porušeniam platných nariadení opäť zakázať.

Presne pred rokom, 29. augusta 2020, demonštrovali v Berlíne proti obmedzeniam súvisiacim s koronavírusom desaťtisíce ľudí, pripomína DPA. Demonštranti vtedy prelomili zátarasy okolo budovy Ríšskeho snemu a nakrátko obsadili schodisko pri jednom z vchodov. Odvtedy nedokázali iniciátori protestov zmobilizovať taký veľký počet ľudí.

Podľa denníka Berliner Morgenpost je na sobotu nahlásených 15 a na nedeľu 11 demonštrácií v súvislosti s koronavírusom. Berlínska iniciatíva Querdenken prostredníctvom internetu vyzýva na zhromažďovanie v uliciach v centre Berlína pod heslom "Za mier a slobodu", píše DPA.

Iniciátori protestných zhromaždení prostredníctvom sociálnych sietí už dlhší čas vyzývajú na účasť na demonštráciách. V jednom z videí iniciatívy Querdenken sa pripomína protestné zhromaždenie z 1. augusta, keď sa napriek zákazu v hlavnom meste zhromaždili tisícky ľudí. Došlo pritom k viacerým potýčkam medzi demonštrantmi a políciou.