Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Tóth nebude môcť vo Francúzsku splniť limit, preteky zrušili

Na snímke slovenský chodec Matej Tóth počas chôdze na 50 km mužov na MS v katarskej Dauhe 28. septembra 2019. Foto: TASR/Martin Baumann

Chodecký šampión vyzval občanov Slovenska, aby sa nehanbili nosiť ochranné prostriedky na verejnosti.

Bratislava 13. marca (TASR) - Pokus slovenského atléta Mateja Tótha splniť limit 3:50:00 h v chôdzi na 50 km sa odkladá na neurčito. Francúzska atletická federácia v rámci opatrení na zamedzenie šírenia koronavírusu totiž zrušila národný chodecký šampionát na 50 km naplánovaný na nedeľu 22. marca v Giene neďaleko Paríža. Svetová atletika (WA) navyše v piatok večer oznámila, že ruší aj májové MS družstiev v Minsku.

Olympijský víťaz z Ria de Janeiro 2016 sa po zrušení Dudinskej päťdesiatky chcel práve v Giene pokúsiť splniť limit na OH 2020 v Tokiu. „Vzhľadom na aktuálne dianie v Európe momentálne ruším svoju účasť na všetkých pretekoch až dovtedy, kým sa situácia nezlepší a neupokojí. Za okolností, aké sa vyskytli, vôbec neuvažujem cestovať do zahraničia, podstúpiť riziko nákazy a ohroziť nielen seba, ale najmä svojich blízkych,“ povedal Tóth pre oficiálnu webovú stránku Slovenského atletického zväzu.

Pre Tótha i ďalších európskych päťdesiatkarov tak zostávala v piatok predpoludním zrejme už len jediná šanca kvalifikovať sa na OH 2020 v Tokiu. „Zasiahla vyššia moc, s tým už nič neurobíme. Neostáva mi nič iné, len sa pripravovať ďalej a dúfať, že 2. a 3. mája na svetovom šampionáte družstiev v bieloruskom Minsku budem mať možnosť zabojovať o olympijský limit. Otázne však je, či sa vôbec tieto preteky uskutočnia, a či vôbec bude tokijská olympiáda," uviedol Tóth.

Svetová atletika (WA) ale napokon v piatok po 18.00 h oznámila, že MS družstiev naplánované na 2. a 3. mája v Minsku po dohode s Bieloruskou atletickou federáciou a tamojším ministerstvom športu a turizmu odložila na neurčito. "Ostávajú mi len dve možnosti. Buď požiadať Svetovú atletiku a Medzinárodný olympijský výbor o voľnú kartu, alebo, ak sa bude dať, zorganizovať v náhradnom májovom termíne Dudinskú päťdesiatku. V apríli budem naplno trénovať a uvidíme, ako sa vyvinie situácia s koronavírusom," reagoval Tóth na zrušenie MS družstiev v Minsku.

Limity v chôdzi na 50 km na Tokio 2020 sa dajú plniť do 31. mája.

Zverenec Mateja Spišiaka v piatok na svojom instagramovom konte zverejnil aj výzvu k obyvateľom Slovenska. „Pozdravujem všetkých z domu, pretože aj ja som zostal doma. Chcem vás všetkých vyzvať, aby ste tiež ostali doma a neohrozovali seba, svojich blízkych a celé okolie. Myslím si, že keď sa všetci zachováme zodpovedne, tak hrozbu koronavírusu môžeme zvládnuť,“ uviedol Tóth vo videu.

Chodecký šampión vyzval občanov Slovenska, aby sa nehanbili nosiť ochranné prostriedky na verejnosti: „Nehanbite sa nosiť rúška a dodržiavajte hygienu. Je to veľmi dôležité. Motivujme k tomu aj ostatných, ktorí toto všetko zatiaľ berú na ľahkú váhu. Prajem vám všetkým pevné zdravie.“