Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Okinava pre kontamináciu pozastavuje očkovanie vakcínou od Moderny

Zdravotníčka pripravuje ampulku s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od americkej spoločnosti Moderna počas očkovania v štvrti Tokia Sumida 30. júna 2021, archívne foto. Foto: TASR/AP

Tento krok nastal deň po tom, ako japonské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že vyšetruje smrť dvoch mužov, ktorí boli očkovaní vakcínou od Moderny.

Tokio 29. augusta (TASR) - Japonská prefektúra Okinava v nedeľu pozastavila používanie vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti Moderna. Urobila tak na základe zistení, že niektoré dávky boli kontaminované, informovala agentúra AFP.

"Pozastavujeme používanie vakcín proti (ochoreniu) COVID-19 od Moderny, pretože v niektorých z nich boli zistené cudzie látky," uvádza sa vo vyhlásení miestnej vlády.

Tento krok nastal deň po tom, ako japonské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že vyšetruje smrť dvoch mužov, ktorí boli očkovaní vakcínou od Moderny. Obaja dostali dostali dávky zo šarže, ktorej používanie v krajine po správach o kontaminácii pozastavili. Príčina ich smrti nie je známa.

Muži vo veku 30 a 38 rokov zomreli začiatkom augusta niekoľkých dní po tom, ako dostali druhú dávku vakcíny od Moderny, uviedlo ministerstvo. Obom bola aplikovaná dávka z jednej z troch pozastavených výrobných šarží.

Japonská vláda vo štvrtok pozastavila používanie 1,63 milióna dávok vakcín od Moderny, ktoré boli dodané do 863 očkovacích centier v rôznych častiach krajiny. Dôvodom boli správy o kontaminácii dávok z niekoľkých výrobných šarží.

Miestne média v súvislosti s kontamináciou dávok vakcín v Okinave uviedli, že nejde o rovnaké šarže vakcíny, ktoré vo štvrtok vláda vyradila z obehu.

Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že v súčasnosti nie je známe, či existuje príčinná súvislosť medzi úmrtím dvojice mužov a vakcínou.

"V súčasnosti nemáme žiadne dôkazy o tom, že tieto úmrtia sú spôsobené vakcínou od Moderny. Je preto dôležité viesť oficiálne vyšetrovanie s cieľom zistiť, či existuje nejaké spojenie," uviedli v sobotu v spoločnom vyhlásení Moderna a farmaceutická spoločnosť Takeda, ktorá v krajine zodpovedá za distribúciu a predaj tejto očkovacej látky.

Dodávateľ, španielska farmaceutická firma ROVI, vo štvrtok vo vyhlásení uviedol, že vyšetruje príčinu kontaminácie dodávky, ktorá bola distribuovaná iba v Japonsku.