Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Koronavírus

Ombudsmanka: Vláda musí zakročiť proti šíreniu nákazy v komunitách

Na snímke zľava ombudsmanka Mária Patakyová. Foto: TASR - Vladimír Miček

Zástupcovia mimovládnych organizácií vo výzve apelujú na vládu, aby vypracovala krízový plán pre prípad, že sa pandémia rozšíri aj v chudobnejších oblastiach.

Bratislava 23. marca (TASR) - Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová podporuje výzvu mimovládnych organizácií, ktoré sa venujú marginalizovaným komunitám, aby vláda venovala dostatočnú pozornosť aj tejto ohrozenej skupine. Vzhľadom na šírenie ochorenia COVID-19, spôsobeného novým koronavírusom, je podľa nej potrebné zaoberať sa sociálne znevýhodnenými skupinami a zabezpečiť pripravenosť v prípade prepuknutia nákazy vo vylúčených komunitách.

"Čelíme špecifickej situácii, v ktorej má prioritu právo na ochranu zdravia a života. Medzi mimoriadne ohrozené skupiny patria seniori či ľudia so zdravotnými komplikáciami, ľudia bez domova, no dôležité je chrániť tiež ľudí z marginalizovaných komunít, ktorí žijú aj v oblastiach s obmedzeným alebo žiadnym prístupom k pitnej vode," uviedla Patakyová. "Obmedzené možnosti dodržiavania hygieny v takomto čase môžu spôsobiť neodvrátiteľné škody na životoch a zdraví. V takejto situácii je nevyhnutné prijímať rýchle a účinné opatrenia proti šíreniu nákazy," hovorí ombudsmanka. Tvrdí, že preto podporuje výzvu mimovládnych organizácií, ktoré upozorňujú na potrebu zamerať sa na marginalizované komunity.

Zástupcovia mimovládnych organizácií vo výzve apelujú na vládu, aby vypracovala krízový plán pre prípad, že sa pandémia rozšíri aj v chudobnejších oblastiach.

"Verím, že krízový štáb bude venovať dostatočnú pozornosť marginalizovaných komunitám, ako aj ďalším ohrozeným skupinám," uzavrela verejná ochrankyňa práv.