Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Koronavírus

Omikron môže uniknúť protilátkam, avšak neujde T-lymfocytom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na predmetnom výskume sa podieľali výskumníci z univerzít v austrálskom Melbourne a Hongkongu.

Melbourne/Hongkong 4. januára (TASR) - Koronavírusový variant omikron obsahuje vyšší počet mutácií než iné varianty SARS-CoV-2, a tak môže uniknúť protilátkam pochádzajúcim z očkovania či prekonania ochorenia COVID-19. Avšak T-lymfocyty sú schopné imunitnej odpovede aj voči omikronu. Uvádza to najnovšia štúdia zverejnená v odbornom časopise Viruses, s ktorým spolupracujú virologické združenia z viacerých krajín.

Na predmetnom výskume sa podieľali výskumníci z univerzít v austrálskom Melbourne a Hongkongu, píšu agentúry PA a DPA.

Vedci analyzovali 1500 epitopov (oblastí antigénu, kam sa viažu protilátky) koronavírusu SARS-CoV-2, ktoré dokázali rozoznať T-lymfocyty ľudí po prekonaní covidu alebo očkovaní. Výskumníci prišli k záveru, že omikron T-lymfocytom pravdepodobne neunikne. Podobné výsledky priniesli aj iné výskumy týkajúce sa T-lymfocytov.

"Na základe našich údajov predpokladáme, že imunitná odpoveď na úrovni T-lymfocytov vyvolaná napríklad vakcínami a posilňujúcimi dávkami bude chrániť aj proti omikronu podobne, ako sme to pozorovali pri iných variantoch. Myslíme si, že je to dobrá správa v celosvetovom boji proti omikronu," povedal jeden z vedúcich výskumu, profesor Matthew McKay z Melbournskej univerzity.

Podľa vedcov je najznepokojujúcejším aspektom šírenia variantu omikron veľké množstvo mutácií na hrotovej bielkovine, na ktorú sú zacielené existujúce vakcíny. Protilátky vyvolané vakcínami sa však v porovnaní s ostatnými variantmi javia byť menej účinnými proti omikronu. Avšak vedci v uvedenej štúdii zistili, že epitopy rozpoznávané T-lymfocytmi ľudí, ktorí boli zaočkovaní alebo prekonali covid, sú pri omikrone zmutované iba do 20 percent. Avšak ani v tomto prípade to neznamená, že tieto mutácie uniknú T-lymfocytom, zdôrazňujú vedci.