Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Koronavírus

Orbán: Maďarsko má dostatok vakcín, očkovacia kampaň pokračuje

Maďarský premiér Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Doterajšou bilanciou pandémie je vyše 1,3 milióna infikovaných a 40.237 úmrtí. Proti covidu je v krajine zaočkovaných vyše 6,3 milióna ľudí.

Budapešť 14. januára (TASR) - V Maďarsku bude v januári koncom každého týždňa očkovacia kampaň proti ochoreniu COVID-19, od štvrtka do soboty bude možné dať sa zaočkovať bez registrácie. Upozornil na to v piatok v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Podľa jeho slov sú k dispozícii vyše dva milióny dávok očkovacej látky Pfizer a takmer 700.000 vakcín Moderna. Intenzívna očkovacia kampaň sa začala vlani v novembri očkovacím týždňom a pokračovala v decembri.

"Vláda sa rozhodla podporiť aj podávanie štvrtej dávky očkovacej látky, ktorú môže prijať každý po konzultácii s lekárom. Štvrtá dávka môže byť podaná najskôr štyri mesiace po tretej, pričom sa odporúča podávať ju šesť mesiacov po tretej dávke," povedal premiér, ktorý požiadal občanov, aby sa dali zaočkovať tromi dávkami a aby zvážili možnosť zaočkovania aj svojich detí.

Doterajšou bilanciou koronavírusovej pandémie v Maďarsku je vyše 1,3 milióna infikovaných a 40.237 úmrtí. Proti covidu je v krajine zaočkovaných vyše 6,3 milióna ľudí, dve dávky vakcíny dostalo takmer 6,1 milióna a tretiu dávku vyše 3,3 milióna z nich.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)