Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Koronavírus

Cvičenie Trident Jupiter sa ruší, cez Slovensko pôjde vojenský konvoj

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cvičenie Trident Jupiter, riadené najvyšším spojeneckým veliteľstvom v Európe (NATO SHAPE -

Bratislava 24. marca (TASR) - Vojenské cvičenie Trident Jupiter rušia pre pandémiu nového koronavírusu. V tejto súvislosti sa bude v noci z utorka na stredu (25. 3.) z Maďarska do Poľska presúvať cez územie Slovenska poľský vojenský konvoj sprevádzaný príslušníkmi Vojenskej polície Ministerstva obrany (MO) SR. TASR o tom informoval hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Štefan Zemanovič.

Cvičenie Trident Jupiter, riadené najvyšším spojeneckým veliteľstvom v Európe (NATO SHAPE - Supreme Headquarters Allied Powers Europe), sa malo konať od polovice marca do začiatku apríla. "Na zrušenom cvičení sa malo naraz v niekoľkých krajinách zúčastniť až 2500 vojakov zo 14 štátov a dvoch medzinárodných organizácií," priblížil hovorca.

Zemanovič zdôrazňuje, že presun zahraničného vojenského konvoja bude realizovaný v súlade s hygienicko-bezpečnostnými štandardmi platnými na území SR v čase mimoriadnej situácie a personál sa nedostane do priameho kontaktu s civilným obyvateľstvom. "Príslušníci vojenskej polície a slovenských ozbrojených síl budú transferu asistovať pre čo najrýchlejší a najbezproblémovejší priebeh," doplnil.