Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Koronavírus

OSN poslala do Venezuely 90 ton zdravotníckeho materiálu

Pracovníčka počas výroby jednorázových ochranných rúšok v Caracase v utorok 17. marca 2020. Rúška šijú pre zdravotný personál a pracovníkov nemocnice v súvislosti so šírením pandémie koronavírusu. Foto: TASR/AP

Socialistický prezident Nicolás Maduro zaviedol v dôsledku pandémie celoštátnu karanténu. Zatvorené sú školy, univerzity aj hranice.

Caracas 9. apríla (TASR) - Vo Venezuele pristálo v stredu lietadlo Organizácie Spojených národov s 90 tonami zdravotníckeho materiálu, ktorý by mal pomôcť tejto krízou zmietanej krajine v boji s koronavírusom. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Balík pomoci zahŕňa 28.000 ochranných pomôcok pre zdravotnícky personál, kyslíkové koncentrátory, detské postele, produkty na kontrolu kvality vody a hygienické súpravy, uviedla OSN.

"Je to prvý balík pomoci OSN Venezuele v boji s pandémiou koronavírusu," povedal koordinátor OSN pre Venezuelu Peter Grohmann.

Venezuela trpí dlhodobou hospodárskou krízou, ktorá viedla k nedostatku potravín a základných zdravotníckych pomôcok. Z krajiny v jej dôsledku utieklo už päť miliónov ľudí.

Pomoc OSN by mala smerovať deťom, ženám a ohrozeným rodinám v 14 nemocniciach a 50 klinikách, ktoré vybrala OSN.

Socialistický prezident Nicolás Maduro zaviedol v dôsledku pandémie celoštátnu karanténu. Zatvorené sú školy, univerzity aj hranice.

OSN a Červený kríž takisto poslali 16 ton zdravotníckeho materiálu do ďalších 20 krajín Latinskej Ameriky a Karibiku. V dodávkach plánujú pokračovať.

"Po Venezuele má prioritu Ekvádor a Kolumbia," uviedol Walter Cotte, regionálny šéf Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca.

Cotte dodal, že jeho organizácia je takisto znepokojená situáciou v Dominikánskej republike a na Haiti.

Venezuela dosiaľ potvrdila 167 prípadov nákazy koronavírusu a deväť úmrtí.